top of page

Tips & tricks: cum îi calmezi tantrumurile copilului?

Actualizată în: 5 oct. 2020

tantrumurile

Sa fii mama este o experienta minunata, dar asta nu inseamna ca o astfel de „misiune” este lipsita de provocari.

Ba chiar dimpotriva, ajungi sa te confrunti cu niste situatii dificil de gestionat, intr-adevar, dar nu imposibile.

Tantrumurile, care se manifesta cu precadere in intervalul 1-4 ani, se numara printre situatiile mentionate mai sus. Pe scurt, tantrumurile sunt acele crize de plans sau accese de furie care apar atunci cand cel mic are niste nevoi sau dorinte pe care nu si le poate rezolva sau exprima.

Sunt un vartej de emotii si energie, care se manifesta puternic, durata acestora osciland de la cateva minute la o jumatate de ora.


Tantrumurile nu sunt deloc placute, mai ales atunci cand au loc in public, dar sunt o etapa specifica varstei, asa ca nu te ingrijora in privinta lor mai mult decat e cazul.

In plus, ai si cateva tips & tricks simple pentru calmarea tantrumurilor.


Preventia tantrumurilor este primul pas.

Poate ca nu vei reusi tot timpul sa le previi, dar poti lucra la conexiunea pe care o ai cu copilul tau, ca el sa iti poata comunica sau indica nevoile pe care le are fara sa fie nevoie de drame.

Joaca-te pe cat posibil cu el si roaga-l sa iti povesteasca de fiecare data despre lucrurile care ii plac. Incurajeaza-l sa vina la tine ori de cate ori are o problema si explica-i ca absolut totul se poate rezolva cu mult calm si rabdare.


De asemenea, fii atenta la situatiile in care comportamentul lui se schimba (de exemplu, atunci cand ii este foame sau este foarte obosit) si pregateste din timp terenul (o gustare delicioasa, o pauza de somn) pentru prevenirea crizei.


Vorbeste-i pe un ton calm (desi ti-e super greu).

In cazul in care drama e inevitabila, incearca sa nu-i alimentezi furia tipand si tu la el, pentru ca va simti nevoia sa intre intr-o competitie cu tine. Pe cat de tare va striga el, pe atat de inceput si delicat ar trebui sa incerci tu sa ii explici ca puteti discuta despre problema lui de indata ce va cobori tonul, exact ca tine.


Nu il cocolosi

Nu sta lipita de el rugandu-l sa inceteze, nu il lua in brate daca nu vrea si, mai ales, nu ii promite ca ii vei cumpara lucruri daca nu mai plange, pentru ca va folosi asta impotriva ta mai tarziu.

In schimb, cu exceptia situatiilor in care se apuca sa loveasca lucruri sau alte persoane, cel mai bine ar fi sa ii acorzi spatiu si sa ii lasi cateva minute sa se calmeze. Daca va vedea ca nu este nimeni care sa ii alimenteze drama, se va linisti singur si va veni apoi la tine.


Creeaza o diversiune

E o metoda ce functioneaza in special in cazul copiilor mai micuti, a caror atentie poate fi distrasa mult mai usor cu o jucarie, o carte, un obiect colorat sau stralucitor.

Cand simti ca e pe cale sa imceapa drama, ar fi perfect daca ai avea la indemana un obiect cu care sa ii faci cateva jonglerii sau asa zise trucuri de magie. Va fi atat de captivat de spectacol incat va uita de problema care il suparase.


Dupa  intensitatea tantrumului scade, provoaca-l la o discutie.

De indata ce plansul si tipetele se domolesc, incearca sa afli de la cel mic ce a provocat acest acces de furie al lui. Si propune-i un joc sau un pact pentru data viitoare cand il incearca o astfel de criza: sa numere pana la 20, de exemplu, ca sa se calmeze monstruletul din interiorul sau si sa vorbeasca linistit, sa sara, sa cante, implica-i intr-un soi de competitie a calmului.


La final, daca reuseste sa isi controleze furia si agitatia, primeste o recompensa simbolica: o imbratisare, o runda furtunoasa de aplauze, o prajitura pe care sa i-o faci si la care te poate asista si exemplele pot continua.


Foto: pixabay.com


Comentarios


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page