top of page

Sigilarea dintilor, una dintre cele mai eficiente si sigure metode de prevenire a cariilor

Actualizată în: 3 feb. 2021

Sigilarea dintilor este una dintre cele mai eficiente, practice si sigure metode de prevenire a cariilor.


Cu toate acestea, sigilarea dintilor de lapte este ocolita de parinti dar si de adulti, cand vine vorba de protejarea integritatii smaltului de pe dintii permanenti.


Exista ideea preconceputa si total gresita ca sanatatea dintilor permanenti nu este afectata de sanatatea si integritatea dintilor de lapte si ca substantele folosite la fabricarea gelurilor si lacurilor de sigilare contin compusi care ar putea fi daunatori.


De fapt, starea de sanatate a dintilor permanenti depinde in mod covarsitor de starea de sanatate a dintilor de lapte.


Sigilarea dentara asigura reducerea cu peste 90% a riscului aparitiei cariilor dentare, cu beneficii extraordinare pentru starea de sanatate a dintilor si pastrarea intergritatii lor fizice.


Pe de alta parte, compusii respectivi sunt prezenti in TOATE substantele folosite la plombarea dintilor.


Mai mult decat atat, ADA - Asociatia Americana pentru Dantura (ADA – American Dental Association) si Asociatia Americana pentru Stomatologie Pedriatrica au efectuat studii care au aratat ca o simpla gura de aer contine de 100 de ori mai mult BPA decat in gelurile si lacurile folosite pentru sigilarea danturii.

Care este perioada optima pentru sigilarea danturii?


Sigilarea danturii este recomandata pentru dintii temporari (de lapte) dar, in special, pentru dintii permanenti, imediat dupa ce au erupt. Sigilarea dintilor definitivi se poate face in perioada 6 – 15 ani (atat pentru molarii de 6 ani si 12 ani cat si pentru premolari).


In cazul dintilor temporari, sigilarea asigura protejarea lor de carii, o masura profilactica menita sa asigure sanatatea dintilor definitivi si reducerea semnificativa a riscului unor tratamente invazive ulterioare care ar putea afecta morfologia dentara pe termen lung si foarte lung.

Ce presupune sigilarea dentara?


Sigilarea dentara presupune acoperirea cu un gel special numit sigilant a santurilor si fosetelor ocluzale, fiind o cale sigura de prevenire a aparitiei cariilor dentare la copii, dar si la adulti. Incidenta cariilor pe fata ocluzala (adica partea cu care mestecam) a dintilor este mai ridicata in cazul molarilor si a premolarilor.


Sigilantii sunt, in principiu, fie substante pe baza de ionomeri de sticla, fie rasini polimerizate. Unii sigilanti sunt transparenti, iar altii opaci, fiind preferati sigilantii foto-reactivi (se intaresc la lumina ultravioleta).


Materialul de sigilare aplicat pe dinti poate rezista cativa ani, operatiunea de aplicare putand fi reluata in cazul in care acesta se desprinde. Sigilantul se poate proteja prin renuntarea la cateva ”delicii” precum guma de mestecat, caramelele sau bauturile carbogazoase cu continut ridicat de zahar.

Care sunt etapele procedurii de sigilare dentara?


Sigilarea dintilor este un procedeu neinvaziv, nedureros, care este suportat foarte usor de catre copii.

1) Curatarea. Suprafata dintelui este curatata cu periute rotative, fara a se folosi freza; suprafata dintelui ramane intacta.

2) Gravarea. Pe dinte se aplica un gel cu consistenta fluida acesta fiind lasat sa actioneze timp ce circa jumatate de minut, dupa care acesta este spalat si uscat.

3) Aplicarea sigilantului. Operatiunea se executa cu aplicatoare speciale, de unica folosinta, astfel incat sa acopere complet toate santurile si fisurile de pe suprafata dintelui. Sigilantul este lasat sa lucreze cateva zeci de secunde, in care penetreaza si satureaza smaltul la nivel microscopi.

3) Fixarea. Cu ajutorul lampii cu lumina ultraviolet, gelul se fotopolimerizeaza, intarindu-se si fixandu-se pe suprafata dintelui.

4) Finisarea. Morfologia functionala a suprafetelor sigilate este refacuta prin indepartarea contactelor intre dinti.

Revenirea la control


Starea sigilarii trebuie re-evaluata periodic de catre doctorul stomatolog, o data la 6 luni. Sigilarea danturii nu exclude nevoia unei igiene dentare corecte si regulate, ba din contra.


Doctorii recomanda periajul dentar zilnic, de 2 ori pe zi, pentru a elimina biofilmul si ati factori care produc cariile dentare.


Starea sigilantului este periclitata de o igiena orala deficitara, de o alimentatie nesanatoasa (dulciuri, in special bomboane, caramele, jeleuri si bauturi acidulate cu continut ridicat se zahar).


Articol realizat în colaborare cu Dr.Ruxandra Pitulice, Medic Pedodont la iDentity Clinic.


Comments


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page