Salinele, între distracție și tratament
- Claudia Stirbei
- 27 sept. 2017
- 2 min de citit
Tratament, dar și distracție în același timp? Da, se poate!
Te-ai plictisit de locurile de joacă în mall-uri, nu știi unde să evadezi la sfârșit de săptămână cu cei mici? Ce ai zice de o excursie la una dintre cele aproape 20 de saline pe care țara noastră le are?
Salinoterapia este sănătate pură pentru copii. Și, punctul forte, faptul că ei fac tratament în timp ce se joacă, se plimbă, descoperă.
Aerul din saline ajută la detoxifierea corpului, creșterea imunității și curăță căile respiratorii. Aerosolii pot distruge bacterii, pot vindeca sinuzite, bronșite și tot felul de alergii.
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți când mergeți într-o salină este să vă îmbracați gros. Temeperatura nu depășește 15 grade, iar umiditatea este de peste 70%.

Foto: Facebook Salina Turda
Prima pe listă – salina Turda. A ajuns cunoscută și peste hotare și plasată într-un top al celor mai frumoase obiective subterane din lume. Situată în Cluj, salina Turda este fabuloasă. Ai impresia că ești într-un film SF.
Poți juca golf, tenis de masă, fotbal pe un teren imens. Plimbările printre stalactitele de sare îți taie respirația. Există chiar și un carusel aici, totul pentru a face vizita cât mai provocatoare, fără să te plictisești o secundă. Mai mult, poți face și o plimbare cu barca pe lacul subteran. Asta în timp ce admiri biserica cioplită în sare sau scara bogaților, o scară lucrată filigranat în lemn.

Foto: Facebook Salina Slanic Prahova
La fel de impresionantă este și salina Slănic Prahova. Este cea mai mare din Europa, având peste 50.000 de metri pătrați. Aici, ai sare cât vezi cu ochii. Chiar și o pistă de carting. Pe lângă faptul că te poți juca fotbal, tenis sau volei pe terenurile amplasate la peste 200 de metri adâncime, poți să beneficiezi de o serie de tratamente la centrul medical. Te poți caza pentru maximum două săptămâni și să-ți rezolvi problemele respiratorii.

Foto: www.salinapraid.ro
Salina Praid din județul Harghita este asemănătoare unui muzeu natural. Se pare că această salină datează încă din vremea romanilor. Și asta pentru că s-au găsit înscrieri latine pe cărămizile de aici. La salina Praid este adăpostită o galerie de peste 300 de tipuri de vin. Dacă ai noroc, poți să ajungi chiar în timp ce se desfășoară vreo expoziție de sculptură sau pictură. Tot aici poți vizita și muzeul dedicat sării și mineritului.
Salina Cacica, aproape de Gura Humorului, este una dintre cele mai vechi și impresionante astfel de locuri. Cele peste 8000 de galerii au fost săpate manual. De cum intri, dai peste capela romano-catolică. Construită în 1806 pentru minerii polonezi care exploatau sarea. Să se poată ruga înainte și după ce terminau munca.

Foto: economie.gov.ro
Mai apoi găsești sala dansului, unde se organizau festivaluri și spectacole. Sala cu ecou – aici îți poți auzi vocea într-un ecou cu 8 reveniri. Dar și grota piticilor, unde poți admira cristalele de sare în timp ce bei un ceai.
Pentru fiecare vizită la una dintre aceste saline prețurile diferă. Pornesc de la 5 lei pentru copii și ajung până la 30 lei pentru un adult.

コメント