Planificarea zborului: ce trebuie sa stii atunci când calatoresti cu un bebelus
- Claudia Stirbei
- 25 sept. 2018
- 3 min de citit
Actualizată în: 5 oct. 2020

Primul zbor al bebelusului tau este un moment aproape la fel de emotionant si solicitant ca botezul sau prima vizita a lui Mos Craciun.
Un moment care ar putea iesi dezastruos, daca stam sa ne gandim la toate acele zboruri in care bebelusii au plans ore in sir, in timp ce parintii se uitau, jenati si lipsiti de idei, la pasagerii din jurul lor.
Insa frica de un zbor cu bebelusul nu ar trebui sa te impiedice sa calatoresti, pentru ca, daca te organizezi din timp si tii cont de niste trucuri, sunt sanse mari ca totul sa decurga fara nici cea mai mica problema.
Alege cel mai bun zbor.
De regula, cel mai bun zbor e cel mai ieftin, dar atunci cand ecuatia implica si un bebelus, lucrurile se schimba. Inainte sa te lasi ispitita de o oferta, verifica daca e zbor direct sau nu. Nu prea e fun sa pierzi ore pretioase in aeroport, in timpul unei escale, cu un bebelus, asa ca mai degraba platesti mai mult si zbori direct.
Apoi, gandeste-te la durata zborului. E dificil sa mentii atentia unui bebelus pentru mult timp, ca sa nu mai vorbim de faptul ca este obositor, asa ca n-ar strica sa alegi, macar pentru inceput, destinatii aflate la doua, trei ore de zbor distanta.
Tine cont si de programul bebelusului.
Care sunt orele in care doarme? Cand mananca? Ce il oboseste atat de tare incat sa adoarma instant? Poti alege orele de zbor si in functie de asta. Si te poti organiza cu gustari si jucarii pentru momentele in care cel mic se va trezi si va fi plin de energie.
Foloseste un port-bebe.
Un marsupiu sau un wrap se poate dovedi o alegere excelenta atunci cand zbori cu bebelusul, pentru ca ai mobilitate atat la securitate (daca alegi un port-bebe fara metal), cat si in avion, fiindu-ti mai simplu si sa iti prinzi centura.
Echipeaza-te cu un bagaj de cabina consistent.
Evident, inainte de toate, citeste toate regulile companiei aeriene cu care zbori privind lucrurile bebelusului. Cele mai multe iti ofera beneficii semnificative: transportul gratuit al caruciorului (care poate fi adus pana ajungi la treptele avionului, urmand apoi sa fie transportat la cala), un bagaj suplimentar gratuit (greutatea este de regula mai mica de 10 kilograme), imbarcare prioritara, mancare si bauturi preambalate permise si la controlul de securitate.
Apoi, asigura-te ca ai toate cele necesare pentru cel mic: scutece de schimb, servetele, haine de schimb (atat pentru tine, cat si pentru el, in caz ca se produc incidente la bordul navei si cineva ajunge cu hainele patate), suzete, jucarii sau carticele.
Protejeaza-i urechile bebelusului.
E foarte important acest aspect, pentru ca din cauza modificarilor de presiune, ni se infunda tuturor urechile, dar cel mic nu stie acest lucru si senzatia poate fi una groaznica si chiar dureroasa pentru el. Acesta este, de altfel, si unul dintre motivele principale ale tantrumurilor din avion.
Ofera-i apa sau alt lichid, pentru ca in acest fel va inghite mai des (ceea ce ajuta Trompa lui Eustache sa se deschida), sau da-i suzeta. Daca e mai mare si poate face acest lucru, pune-l sa caste – un alt truc de ajutor cand presiunea isi face de cap cu urechile sale.
De ajutor sunt si spray-urile nazale, care ajuta la desfundarea urechii si a cailor nazale.
Nu uita de actele bebelusului.
Sunt multe companii aeriene care solicita un document, pentru ca, de regula, un bebelus trebuie sa aiba cel putin 14 zile pentru a zbura (pragul poate varia de la o companie la alta). Bebelusul va avea nevoie de pasaport, iar daca acesta calatoreste cu un singur parinte, ar fi bine sa existe un acord scris din partea celuilalt parinte privind efectuarea calatoriei de catre minor.
Un research amanuntit privind politica de frontiera a destinatiei nu ar strica nici in acest caz.
Vino din timp la aeroport.
Desi imbarcarea prioritara e asigurata atunci cand calatoresti cu un copil, ar fi bine sa ajungi mai devreme la aeroport ca sa iti faci check-in-ul (chiar daca il faci online, e posibil sa vrea sa vada si actele bebelusului, pentru a se asigura ca depaseste pragul admis pentru zbor). De asemenea pot fi cozi sau proceduri care dureaza, asa ca ar fi bine sa iti iei o marja mai mare.
Foto: Paul Hanaoka/Unsplash
Comments