top of page

Micul Curios – tarâmul cartilor senzoriale pentru bebelusi

Actualizată în: 5 oct. 2020

Geanina, Ionut, Ana si Filip – familia minunata din spatele business-ului “Micul Curios”. O afacere in centrul careia se afla cartile senzoriale. Fascinati de cum descopera lumea cei mici, au inceput sa confectioneze carti pe care bebelusii le pot rontai. Carti ce ii ajuta sa exploreze lumea inconjuratoare si sa o inteleaga.


1. Spune-mi despre tine. Cu ce te ocupi si cum ai ajuns antreprenor?


Suntem o familie vesela.

Ne plac calatoriile, arta, lectura si sa avem multe legaturi cu copiii – eu am terminat Liceul Pedagogic iar sotul meu este actor si a lucrat mult ca papusar, in spectacole pentru copii mici. Amandoi am studiat si alte domenii total diferite de acestea, dar se pare ca pana la urma am gasit tot un drum legat de copii, educatia lor si bineinteles carti.

Iubim cartile, de orice fel. Atunci cand citim, noi ne relaxam.

2.Cum a prins viata povestea carticelelor senzoriale?


Dupa ce am devenit parinti, ne-am gandit ca vrem neaparat sa transmitem dragostea noastra pentru carti fetitei noastre. Iar eu am zis ca vreau sa ii fac o carte; eu, cu mana mea, sa fie exact pentru ea, sa fie din dragoste.

Mi-am cumparat o masina de cusut si in aproximativ 6 luni am reusit sa termin cartea pentru Ana.


Intre timp ne-am gandit ca am putea sa avem un mic atelier in care sa facem carti pentru cat mai multi copii.

Sunt total convinsa ca daca unui copil i se citeste de mic si se familiarizeaza cu – obiectul carte – de cand e bebelus, va citi si mai tarziu; iar eu as vrea sa citeasca toti oamenii :)) sau aproape toti, ca sa fiu realista 🙂


Apoi s-a nascut Filip si urma sa facem cartea pentru el. A durat mult, pentru ca a fost un pic dificil sa punem totul cap la cap si sa organizam atelierul, dar a fost prima carte pe care am facut-o in atelierul nostru.


Ȋmi place sa creez carti pentru bebelusi, imi place sa caut modalitati sa dau viata ideilor.

Nu intotdeauna e simplu sa fac o pagina la care m-am gandit si sa tin cont de specificul obiectelor cu care intra un bebelus in contact, adica sa nu se desprinda nimic, sa poata fi rontaite, sa nu se rupa, sa reziste la socuri, torsiuni, spalari dese, dar cu multa rabdare si dragoste se poate. Ȋmi place sa ofer carti tuturor, dar mai ales copiilor. Iar pentru bebelusi cred ca o carte senzoriala chiar este cadoul potrivit.


3.De ce trebuie sa ai o astfel de carte acasa?

Vrem sa le oferim, cȃt mai devreme, copiilor nostri carti -sa le aiba in preajma, sa le atinga, sa le studieze – sa le citeasca impreuna cu mami sau tati. Placerea lecturii la bebelusi inseamna sa vada lucruri colorate, sa pipaie diferite texturi, sa puna mȃna pe lucruri care se misca, sa indoaie pagini fosnaitoare, sa tina cartea de un inel de dentitie pe care sa-l rontaie (toata cartea va fi rontaita) ,sa gaseasca piuitori si chitaitori, sa mȃngȃie panglici, sa descopere capse, sa se uite in oglinda. Cartile noaste au toate aceste elemente si multe alte atractii.

Va incurajam sa-i cititi copilasului tinandu-l in brate. Poeziile rimate si vesele sunt potrivite pentru ca induc o stare de bine si de relaxare.


Mai tarziu, copilul va asocia aceasta stare, in care mama sau altcineva ii citea, cu cititul in sine. Asa ca am compus poezii potrivite pentru cartile noastre, pentru ca toata lumea sa se bucure.

Ar fi bine ca aceste carti sa fie citite de catre copil si adult in acelasi timp (atunci cand spuneti poezia noastra) sau doar de catre copil (sta tot ȋn brate) care citeste cartea lui, in timp ce adultul citeste o alta carte, tot cu voce tare (de povesti, sau pur si simplu orice de interes in acel moment) – fiecare cu cartea lui.

Obiceiul lecturii se invata de mic.


4.Cu ce il ajuta concret pe un copil o astfel de carte?

Pe langa faptul cel mai important de a ii familiariza pe cei mici cu universul lecturii, cartea senzoriala ajuta la dezvoltarea motricitatii fine, a coordonarii mana-ochi, starneste curiozitatea, dezvolta atentia, creativitatea, abilitatile senzoriale si mentale.


5.Cat dureaza realizarea unei astfel de carti si din ce materiale este realizata?

Ȋn acest moment avem 2 modele.

Calatoria Magica are mai multe pagini si este complexa, coperta poate fi personalizata cu numele bebelusului – realizarea ei dureaza 2-3 zile;

Romania – Tara mea ! o putem realiza intr-o zi.


Paginile sunt confectionate din bumbac 100%, pe care sunt cusute figurine din materiale cu texturi diferite : plus, paiete, panglici, imitatie de piele, tulle, snur si alte accesorii : nasturi, folie oglinda, inel de dentitie.

Paginile au la interior folie fosnaitoare si vatelina hipoalergenica.

Lucram cu grija, fiecare cusatura sa fie cat mai frumoasa. Cartile sunt atent examinate si testate in fiecare etapa a confectionarii lor.

Ne straduim sa fie sigure, sa ofere o experienta frumoasa si bine-venita bebelusilor, copiilor si oamenilor mari.

Gandul nostru este sa facem carti senzoriale pe care sa le putem arata copiilor copiilor nostri. Suntem la inceput si pornim cu increderea ca ne folosim creativitatea pentru a oferi posibilitatea copiilor sa tina o carte in mana de la cea mai mica varsta.

Comments


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page