Melania Medeleanu – magie din suflet, cu suflet, pentru suflet
- Claudia Stirbei
- 29 ian. 2018
- 5 min de citit
Actualizată în: 22 oct. 2020
Sunt oameni care fac bine fara sa ceara nimic in schimb. Sunt oameni buni, oameni ce-si pun sufletul pe tava. Oameni care vindeca. Nu cu pastile. Cu vorbe, cu suflet, cu daruire. Iar un astfel de om este Melania Medeleanu.
Impreuna cu Vlad Voiculescu a realizat cea mai de succes campanie sociala din Romania – MagicHome. A demonstrat ca oamenii isi pot da mana pentru a salva.
Cand viata iti sterge zambetul, boala te copleseste, holurile spitalelor devin prea stramte, iar lacrimile te sufoca – apar oameni magici.
Am vorbit cu Melania despre miracole, solidaritate, momente grele, dar si ce o face pe ea fericita.

Cum a aparut ideea MagicHome? Ce a declansat aceasta nevoie?
Copiii din MagiCAMP vin adesea la tratament in spital. Ii vizitam din cand in cand. Si inevitabil, atunci cand ii vedem pe ei ii cunoastem si pe parintii lor. E foarte usor sa-ti dai seama in ce conditii stau acesti oameni in spital pe toata durata tratamentului. Sigur, copilul e in centrul atentiei, dar un copil bolnav are nevoie de parinti puternici.
Din pacate, dupa ce stai zile sau saptamani in sir pe un scaun, langa patul copilului, dormi acolo, mananci pe fuga, plangi pe ascuns, apare epuizarea. Incercam, prin MagicHOME, sa le dam acestor oameni o mana de ajutor, sa le oferim un refugiu, la doi pasi de IOB si Fundeni, unde sa-si recapete puterile si sa le fie in continuare alaturi puiului lor.
Ati reusit sa strangeti banii in mai putin de o luna. Ati sperat la o asemenea solidaritate?
Am sperat. Nu ne asteptam la dimensiunea aceasta a reactiei oamenilor, dar speram din tot sufletul ca ei sa inteleaga cauza si sa ne sprijine. Iar faptul ca inca ne mai scriu si ne mai intreaba in ce fel pot ajuta inseamna enorm pentru noi. In continuare, cine vrea sa ne ajute la MagicHOME poate trimite cuvantul MAGIC la 8844 si doneaza in acest fel 2 Euro lunar pentru cat timp vor dori. De asemenea, pentru perioada urmatoare e foarte important formularul de 2% din impozitul pe venit pe care fiecare salariat il poate directiona catre MagiCAMP, in caz contrar banii mergand catre gaura neagra a bugetului de stat. Cine doreste poate descarca formularul de pe site-ul nostru, magicamp.ro
Ce urmeaza acum pentru MagicHome?
Avem toate planurile de arhitectura, materialele de constructie si o echipa extraordinara pusa pe treaba. Speram ca cel tarziu la inceputul lui Aprilie sa intre in casa primii parinti.
Sunt voluntari printre cei care lucreaza la realizarea MagicHome? Ma refer la constructori, cei care vor realiza mobilierul, arhitecti etc.?
Echipa de arhitecti – Cosmin si Alina Dragomir de la A19 s-au ocupat voluntar de planurile de arhitectura, Andreea Besliu si Adela Parvu asigura gratuit partea de design interior, MasterBUILD e prietenul nostru constructor fara de care nu stiu cum ne-am descurca. Dincolo de acesti oameni sunt insa si o multime de companii care au inteles exact ce inseamna MagicHOME si au vrut sa contribuie, cu bani sau materiale: Kaufland, Ikea, Far-Est, Cersanit, Isopan, Etex Group, Weber, Holcim, Dormeo, Romfracht, VAG Paiment, Damilla, Raiffeisen Leasing, Castel Distribution, Renovatio trading, Ariston Thermo, Saint Gobain, Asociatia La Primul Bebe, Brenntag, B&B Collection, Esperandza si multi multi altii carora le suntem recunoscatori.
NU mai vorbesc despre persoane fizice – nu mi-ar ajunge 10 pagini sa scriu numele lor.
Cum ti-ai dat seama ca MagiCAMP trebuie sa faca parte din viata ta?
Cand te trezesti dimineata si primul gand merge spre copiii de acolo iar seara, cand ti se inchid ochii ultimul gand e tot la ei si ce-ai putea face mai mult pentru ei e destul de usor sa-ti dai seama ca ti-au acaparat toata viata si ca acolo trebuie sa fii.
Cum ati stabilit beneficiarii MagiCAMP? Dar voluntarii?
In ceea ce priveste taberele MagiCAMP, contributia medicilor oncologi este esentiala. Ei sunt cei care ne recomanda copii intr-o stare care sa le permita sa participe la activitati. In ceea ce priveste Connectiv CAMP (tabara copiilor care au suferit arsuri) sau BlueCAMP (tabara copiilor care au pierdut pe cineva drag), oricine cunoaste pe cineva in aceasta situatie ne poate scrie pe contact@magicamp.ro
Voluntarii sunt esentiali in proiectele noastre. In primul rand medicii si asistentele medicale, toti voluntari, fara de care taberele n-ar putea exista. Apoi oamenii astia minunati care isi sacrifica din timpul lor fie sa se joace cu copiii, fie sa ne ajute la organizare. In scurt timp incepem selectia voluntarilor pentru cele 12 serii de anul acesta – despre criteriile de selectie puteti afla mai multe pe site-ul nostru. Principala caracteristica: oameni buni😊
Ai momente cand simti ca toata durerea celor mici, a parintilor lor te copleseste?
Da. Dar trebuie sa accepti ca sunt lucruri pe care le poti face si lucruri care sunt in mainile Altcuiva. Altfel o iei razna.
Care au fost cele mai grele momente din cadrul MagiCamp?
Cel mai greu e cand iti umpli sufletul de speranta si cazi de sus. Nicu tocmai scapase de cancer si ne bucuram cu totii pentru el. A murit de la un abces acum cateva zile. Nu ne-a venit sa credem.
Lucrezi cu durerea la tot pasul. Cum reusesti sa o transformi in speranta si bucurie?
Prin toate activitatile din tabara, calarie, inot, parc de Aventura, dans, teatru, ne straduim sa-i facem pe cei mici sa uite de drama prin care trec sau au trecut. Iar pentru ei faptul ca sunt acceptati asa cum sunt, cu toate cicatricile lor, ca sunt atat de iubiti si de incurajati la fiecare pas inseamna enorm – pot fi copii ca oricare altii, ceea ce, pentru o vreme, n-au mai apucat sa fie.
De unde gasesti resurse pentru a te implica in aceste proiecte magice?
De la cei mici, de la voluntari, de la medici, de la toti oamenii care se daruiesc cu o generozitate pe care rar mi-a fost dat s-o vad si cu care ma contamineaza in fiecare zi.
Ai studiat psihologia. Te ajuta in proiectul MagiCamp?
Sa intelegi cum “functioneaza” oamenii, ce ii motiveaza, ce-i descurajeaza, cum cresc ei si care le sunt nevoile poate fi foarte util, indiferent ca vorbim despre echipa, voluntarii sau copiii de la MagiCAMP. Am studiat psihologia ca sa ma inteleg pe mine, fara sa fi avut vreo clipa intentia de a profesa in acest domeniu. Desi notiunile teoretice n-au prea ramas cu mine, revelatiile pe care le-am avut la momentul studiului m-au insotit pentru restul vietii – in televiziune sau proiecte sociale.
Mai ai timp sa te ocupi si de cursurile de comunicare?
Imi fac. Imi ofera o satisfactie foarte mare aceste cursuri, fie ca vorbim despre dictie, public speaking sau media traininguri. Simt adesea ca am in maini mici diamante si am grija sa le slefuiesc cu multa atentie si mult drag. Iar atunci cand cineva imi scrie despre o prezentare reusita sau despre faptul ca se face acum mai bine inteles si ca vorbeste mai clar , asta chiar ma motiveaza sa merg mai departe. www.melania-medeleanu.ro pentru cei care vor sa afle mai multe despre ce facem la cursuri.
Ce te face pe tine fericita?
Sunt o multime de lucruri care ma bucura: cel mai recent azi dimineata, cand, cu o cana de cafea in mana, am stat minute in sir uitandu-ma la un ghiocel care rasarise langa trunchiul magnoliei din curte. Ma bucura si lucruri mici si lucruri mari si incerc sa pastrez cat mai mult bucuria asta. Pentru ca stiu ca in momentul in care deschid stirile bucuria o sa dispara si o sa apara inevitabil frustrarea, atunci cand voi citi declaratia vreunui imbuibat de la putere care crede ca Romania e mosia lui si face ce vrea cu ea “pentru ca poate”.
Ce urmeaza pentru Melania Medeleanu? Ce proiecte vor prinde viata?
E greu de spus. Sunt deja destule proiecte in desfasurare pe care imi doresc sa le stabilizez inainte de a incepe altele noi. Si totusi, nu pot sa ma abtin😊 Scoala de Comunicare – alaturi de cativa prieteni pe care ii respect si-i admir – Marius Manole, Dragos Bucurenci, Paul Olteanu, Alex Negrea e unul dintre acele planuri la care visam deja de multa vreme si ma bucur tare ca in Februarie inauguram Scoala. Ne gasiti pe toti pe khastalia.ro
Sunt lucruri pe care oamenii nu le stiu despre tine?
Sper😊
Comments