Maruca – universul jucariilor crosetate
- Claudia Stirbei
- 7 iun. 2018
- 3 min de citit
Actualizată în: 22 oct. 2020
Ionela Lupu are o misiune. Sa faca din jucarii un taram magic ai sigur pentru copii. Asa s-a nascut ideea Maruca. Un atelier in care se confectioneaza viitorii prieteni ai copiilor nostri. Din materiale naturale, colorate si vesele. Un univers in care se joaca ursuleti, iepurasi, soricei si pisicute.
Spune-mi despre tine. Cu ce te ocupai inainte si cum ai ajuns antreprenor?
Am facut liceul economic si apoi, firesc, Facultatea de Stiinte Economice, in Timisoara. M-am angajat in semestrul 2, in anul 5 si am avut o ascensiune destul de rapida pentru ca imi placea ceea ce faceam, logica lucrurilor si ca daca faceai correct, la final te bucurai de un rezultat corect.
Colegele mele spuneau despre mine ca sunt “chichiricioasa”. Am locuit in Timisoara 15 ani pana in 2005, cand ne-am mutat in Bucuresti.
A fost o trecere grea, cu lacrimi si nostalgie. Timisoara era un oras linistit, cu oameni linistiti, masinile stateau corect la semafor, nu se grabea nimeni 😊, iar Bucuresti-ul era in cealalta extrema.

Sursa foto: Arhivă personală
Cum a prins viata ideea Maruca?
Am avut o copilarie foarte legata de bunici. In fiecare vacanta (chiar si in studentie!) mergeam, cu sora si fratele meu, la tara, la bunici. Mamaie ne-a invatat sa coasem, sa tricotam si sa crosetam. Nu ne-a invatat sa tesem, dar eram fascinata de razboiul de tesut. Si asa ne-a transmis bucuria lucrului facut de mana si mandria de a-l purta. Il transmisese, mai inainte, si mamei mele.
Avea o lada de zestre in care tinea ii si oprege, poale si niste covoare tesute. Si, lada de zestre a fost cea care mi-a dat ideea si inspiratia pentru acest business.
Cine te ajuta la confectionarea papusilor, de unde iti vin ideile?
Jucariile crosetate sunt niste minunatii lucrate manual cu multa pasiune, migala, atentie la detalii si mult drag, de mama mea si de mine. Ne consultam amandoua referitor la modele, culori, fustite sau pantaloni scurti. Si din acest “brainstorming” apar multe idei, unele sunt inca pe hartie, stau la rand sa se materializeze.
De ce ar trebui sa achizitioneze parintii papusile Maruca?
Intr-o lume o jucariilor invadata de mult plastic, plumb si alte materiale neprietenoase cu sanatatea copilului, noi suntem o oaza valoroasa de calitate si traditie pentru parintii care isi doresc jucarii sigure pentru copiii lor. Ele sunt moi, nu contin parti care pot fi inghitite sau care pot produce copilului rani sau alte neplaceri.
Bucuria este simtita si de catre parinti, pentru ca au certitudinea protejarii sanatatii copiilor lor. Jucariile crosetate Maruca sunt realizate din materiale naturale ca bumbacul, lana sau fire acrilice soft baby.
Pentru umplutura se foloseste materialul Super Ball, care are avantajul de a fi hipoalergenic, garantand puritatea si absenta microorganismelor. Interiorul jucariei se mentine uscat, moale si fara mirosuri neplacute.

Sursa foto: Arhivă personală
Cât durează confecționarea unei păpuși, cum le faci și spune-ne dacă se pot face păpuși personalizate?
Spre încântarea copiilor, jucăriile se pot personaliza, pot fi achiziționate piese vestimentare separate astfel încât să poată fi îmbrăcate sau dezbrăcate după cum vrea copilul.
Confecționarea depinde de jucărie; în general, cele mari durează mai mult, dar și modelele Mini sunt foarte greu de lucrat.
Iepurașii, care au plecat în număr mare de la noi, se lucrează cel mai repede, aproximativ 8 ore.
Câte păpuși Maruca își găsesc stăpânul pe an?
De jucăriile noastre s-au îndrăgostit copii și adulți, deopotrivă. Au jucat în filme și reclame TV, au pozat în reviste din țară și străinătate și ne bucurăm de fiecare dată când o nouă jucărie este gata de plecare. Pleacă spre copii aproape 100 de jucării pe an.
Care e preferata fetiței tale și de ce?
Fiica mea face balet de la 3 ani și se putea împrieteni doar cu o altă balerină, șoricica Kate, o delicată cu tutu, poante și un botic alb imaculat.
Ce super-puteri au păpușile Maruca?
Jucăria noastră croșetată nu pleacă singură, ia cu ea toată pasiunea și bucuria pe care le duce în noua ei căsuță la copilul care o așteaptă cu nerăbdare. Se împrietenesc și apoi jucăria își dezvăluie puterile: îl ascultă, îl face să râdă, îi dă încredere, îl ajută să-și înfrângă temerile, îl umple de bucurie și de iubire.
Kommentarer