Izolarea pandemica creste numarul depresiilor postnatale
- Claudia Stirbei
- 17 sept. 2020
- 6 min de citit
Actualizată în: 29 sept. 2020
Izolarea pandemica creste numarul depresiilor postnatale.
Femeia care asteapta un copil, este de cele mai multe ori plina atat de speranta, cat si de frica.
Spera si viseaza ca noul nascutul ei va fi sanatos si fericit, iar lucrurile vor fi cat se poate de perfecte.

In partea opusa acestei sperante este frica si ingrijorarea ca lucrurile nu vor merge tocmai bine si daca nu va putea face nimic in acest sens?!
Pana de curand, posibilitatea de a naste un copil intr-o lume zdruncinata de o pandemie internationala si de blocarea la domiciliu nu era nici macar pe lista lucrurilor pe care pe o viitoare mama ar fi putut sa o ingrijoreze.
Cu toate acestea, in ultimele luni, a devenit o realitate la care multe femei au fost nevoite sa se adapteze.
Vulnerabilitatea naturala a acestei tranzitii majore de viata este agravata in timpul anxietatii globale, cand lucruri precum mersul la magazin alimentar pentru a ridica scutece devin dintr-o data un eveniment mult mai producator de anxietate decat a fost pana acum.
Sarcina si perioada postpartum sunt deja perioade vulnerabile pentru femei, datorita partial fluctuatiilor hormonale care insotesc sarcina si nasterea, precum si privarea de somn din perioada postpartum timpurie.
Acum, temerile cu privire la sanatatea unui copil nenascut sau a unui sugar si consecintele masurilor preventive, cum ar fi distantarea sociala, au adaugat si mai mult stres.
Toate nelinistile pe care le ai cand astepti un bebelus se intensifica mai mult in fata pandemiei izolatiei fortate, adaugand teama si incertitudine unei experiente deja coplesitoare pentru multi.
Acest lucru, pe langa lipsa de sprijin si resurse disponibile pentru femeile care au copii in timpul pandemiei, prezinta un risc grav pentru sanatatea mintala.
Izolarea pandemica creste numarul depresiilor postnatale
Motiv pentru care exista un risc real ca depresia postpartum sa devina mai frecventa in fata carantinei.
Acest articol ofera informatii si resurse pentru a ajuta noile mame care se confrunta cu aceasta provocare unica si neasteptata.
Ce este depresia postpartum?
In perioadele non-pandemice, pana la 14% dintre femei sufera de anxietate legata de sarcina, care se refera la temerile pe care femeile le au despre propria sanatate si a copilului lor pe parcursul sarcinii si al nasterii.
Pana la 20% dintre femei vor experimenta depresia postpartum.
Spre deosebire de baby blues, care sunt mai frecvente, mai putin severe si dureaza aproximativ doua saptamani, depresia postpartum este o afectiune mai grava.
O tulburare de dispozitie care incepe de obicei in cursul lunii dupa nastere, depresia postpartum implica modificari fizice, emotionale si comportamentale.
Exista multe cauze posibile ale depresiei postpartum care decurg din aspectele chimice, sociale si psihologice.
Din punct de vedere chimic, proaspetele mame experimenteaza o scadere accentuata a hormonilor estrogen si progesteron, care scad considerabil in cele trei zile dupa nastere.
Dincolo de aceasta, femeile experimenteaza, de asemenea, o combinatie covarsitoare de schimbari sociale si psihologice dupa nastere, care pot avea un impact semnificativ, printre care o schimbare a identitatii, privarea de somn si probleme de imagine corporala.
In plus, femeile din anumite categorii au un risc crescut de depresie postpartum.
Aceasta include:
– Femeile care au antecedente de depresie ele insele sau in cadrul familiei lor
– Cei care au suferit recent evenimente stresante de viata, cum ar fi boala, pierderea locului de munca sau decesul in familie
– Femeile care au tulburare bipolara
– Mamele copiilor cu nevoi speciale sau mai multi copii (gemeni, tripleti)
– Mamele lipsite de un sistem adecvat de sprijin sau cele care sufera probleme cu partenerul sau familia
– Femeile care au probleme cu alaptarea
– Femeile care au probleme financiare
Simptomele depresiei postpartum pot fi confundate cu usurinta cu baby blues la inceput, dar de obicei va deveni clar ca exista o problema mai grava atunci cand acestea sunt mai intense, dureaza mai mult sau interfereaza cu capacitatea unei mame de a se ingriji de ea sau de copilul ei.
Acestea includ:
– Schimbari de dispozitie si sentimente de depresie
– Reprize dese de plans
– Lipsa de energie
– Pierderea poftei de mancare sau o crestere semnificativa a poftei de mancare
– Dormi prea putin
– Dificultati de legatura cu bebelusul sau relationarea cu familia si prietenii
– Neliniste
– Deznadejde
– Sentimente de vinovatie, rusine sau inadecvare
– Anxietate si panica
– Gandurile de sinucidere
– Ganduri de a face rau copilului
O mama care se confrunta cu aceste simptome ar trebui sa vorbeasca cu medicul sau cu personalul medical daca simptomele persista sau se agraveaza, daca intampina dificultati in a se ingriji de ea insasi si/ sau de bebelus sau daca isi dezvolta ganduri de auto-vatamare sau de ranire a bebelusului.
Tratament
Depresia postpartum poate fi tratata cu medicamente anti-anxietate sau antidepresive, psihoterapie, educatie si participare la grupuri de sprijin social – sau o combinatie a acestora. De cele mai multe ori, depresia postpartum trece dupa cateva luni, desi poate dura pana la un an sau mai mult.
Efectele pandemiei asupra sanatatii mintale a noilor mame
In Europa, nivelurile de depresie si anxietate au crescut de la inceputul blocajelor impuse de pandemie si avand in vedere ca sunt deja expuse riscului de depresie postpartum, noile mame sunt acum si mai vulnerabile decat inainte.
Femeile insarcinate si proaspetele mame trebuie, de asemenea, sa faca fata panicii constante de grad scazut care vine odata cu luarea deciziilor care nu au indrumari medicale specifice, cum ar fi: Ce ar trebui sa fac daca am alti copii acasa si singura persoana care ma poate ajuta este un bunic cu risc ridicat?
Este OK sa-mi trimit copilul inapoi la gradi/scoala?
Fara raspunsuri clare si corecte, stresul creste pentru mame si pentru adulti in general.
Aceste preocupari sunt mai mult decat simple teoretice si anecdotice.
Primele rezultate ale cercetarii pe timpul sarcinii de la Universitatea din Calgary in timpul programului de cercetare pandemica sugereaza ca femeile insarcinate au experimentat niveluri de depresie si anxietate mai mari decat cele normale.
Numai timpul va spune cat de impactant a fost si ce impact va avea in viitor pandemia asupra mamelor care au fost insarcinate sau care au nascut in aceasta perioada, insa probabilitatea unei cresteri a depresiei postpartum pare ridicata.
Cum sa treci prin perioada aceasta?
Perioada dupa nastere poate fi plina de nenumarate emotii: baby blue si stresul mamei sunt perfect normale. S-ar putea sa simti orice, de la bucurie la teama si tristete.
Daca totusi sentimentele tale de tristete devin severe si incep sa interfereze cu viata ta de zi cu zi, este posibil sa te confrunti cu depresie postpartum (PPD).
Daca schimbarile tale de dispozitie, vrajile de plans si sentimentele de indoiala de sine si de instrainare sunt atat de rele incat abia poti avea grija de tine si de copilul tau, trebuie sa cauti ajutor si sa vorbesti cu cineva despre asta.
Desi este posibil sa simtiti nevoia sa ramaneti la curent cu toate noutatile despre virus, poate fi o idee buna sa va limitati consumul de mass-media cu vizite rare la doar sursele cele mai de incredere. A petrece prea mult timp consumand stiri senzationalizate va poate creste nivelul de stres si pur si simplu nu merita.
Faceti tot posibilul pentru a obtine aer proaspat si soare in fiecare zi, chiar daca nu puteti iesi la fel ca inainte. Daca aveti o curte sau o un parc prin apropiere, care nu este foarte populat, profitati din plin.
Exercitiile fizice regulate va pot spori stima de sine si va pot ajuta sa va concentrati, sa dormiti si sa va simtiti mai bine. Exercitiile fizice mentin sanatatea creierului si a celorlalte organe vitale si reprezinta, de asemenea, un beneficiu semnificativ pentru imbunatatirea sanatatii mintale. Acesta este, de asemenea, un moment excelent pentru a incerca meditatia si programe de exercitii la domiciliu, care sunt usor accesibile pe diverse aplicatii si canale YouTube.
Puteti gasi chiar si antrenamente special adaptate proaspetelor mame, care vor lua in considerare nevoile fizice speciale postpartum, ajutandu-va in acelasi timp sa colectati toate endorfinele pe care vi le poate aduce exercitiul.
Desi este intotdeauna greu cu un nou-nascut, este atat de important ca noile mame sa incerce sa adoarma cat mai mult posibil si sa faca somnuri in timpul zilei este perfect acceptabil.
In general, mentinerea sanatatii consumand alimente hranitoare si apa potabila sau ceaiuri uplift pentru starea de bine, este esentiala pentru mentinerea unei bune sanatati mintale.
Si, desi este usor sa fii atat de concentrat asupra bebelusului incat sa uiti de tine, nu subestima puterea unui dus fierbinte sau a unei bai sau a unei masti de fata pentru a te face sa te simti reimprospatat si sa iti placa din nou.
In cele din urma, cel mai important lucru de retinut este ca ajutorul este intotdeauna aproape si disponibil. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-l ceri.
Comments