Ioana Țigănilă, despre televiziune, viața de mamă și cum a ajuns să scrie o carte
- Claudia Stirbei
- 12 dec. 2017
- 5 min de citit
Ioana Țigănilă este jurnalist. A fost reporter, prezentator de știri, iar acum are propria emisiune la Digi24. Ioana este un om de televiziune complet. Iar vestea că va deveni mamă a surprins-o tot la pupitrul știrilor. Acum se lansează și ca autor. Maternitatea a inspirat-o să scrie o carte despre ea în rolul de mamă, dar mai ales despre Cataleya, fata ei.

Despre tine – Povestește-mi cu ce te ocupi acum și în ce moment al profesiei ai aflat că vei fi promovată în funcția de mamă? Sunt jurnalist de când mă ştiu. În ultimii ani am prezentat ştiri la Digi24. Acum, la acelaşi post, realizez emisiunea Jurnal Extern, o analiză a celor mai importante evenimente ale săptămânii, ai ghicit, pe plan extern. Am primit vestea că o să fiu mămică atunci când prezentam România24, tot aici, la Digi24. Am rezistat eroic 7 luni de zile la pupitrul ştirilor. De ce spun eroic? Pentru că am avut o burtă imensă. Hi hi! Am fost o privilegiată, am avut o sarcină tare uşoară. Şi frumoasă. Aş fi venit la serviciu până în ultima clipă. Nu îmi place să stau acasă. Dar îmi era din ce în ce mai greu să respir şi abia mai puteam să duc o ştire mai lungă până la capăt.
Cum credeai că vei fi ca părinte și cum este rolul acesta în realitate? Sunt lucruri pe care erai sigură că le vei face sau că nu le vei face? Îmi aduc mereu aminte de conflictul dintre cei cu copii şi cei fără. Cum nu reuşesc să se înţeleagă unii pe alţii. Nici nu au cum. O mulţime din lucrurile pe care le gândeam înainte să nasc s-au evaporat peste noapte. Să îţi dau un exemplu. Când eram însărcinată, mi-am propus că, atunci când Cataleya o să împlinească un an, o să mai fac un copil. Apoi mi-am zis să mai aştept până face doi. Acum, când a făcut trei, nu ştiu sigur dacă mai vreau sau nu încă un copil. Un lucru ştiu sigur însă. Îl voi face dacă şi când mă voi simţi pregătită. M-am proiectat de la bun început ca mamă. Am ştiut dintotdeauna ce fel de părinte vreau să fiu pentru copilul meu. Şi nu sunt departe de ceea ce eu credeam şi cred că reprezintă idealul. În ceea ce mă priveşte, desigur.
Fata ta are un nume special. Povestește-mi cum l-ai ales. Cataleya. Este o orhidee care creşte în special în Columbia. Am văzut un film, cu vreo 5 ani înainte să rămân însărcinată. Columbiana cu Zoe Saldana. Apărea o fetiţă la început, care arăta exact aşa cum ne imaginam noi că ar arăta şi fetiţa noastră. Eram doi copii de 20 şi ceva de ani şi ne-am spus la acea vreme că dacă o să ne căsătorim, dacă o să facem un copil, dacă o să fie fată, o să o cheme Cataleya. Şi uite că aşa a şi fost.
Cât de importantă este copilăria de azi pentru adultul de mâine? Este esenţială. Şi asta ar trebui să înţeleagă orice părinte. Copilul de azi va fi adultul de mâine. Primii 7 ani din viaţă sunt extraordinar de importanţi. E ca şi cum ai turna fundaţia la o casă. Un copil respectat va respecta la rândul lui. Un copil iubit va iubi la rândul lui. Un copil lăudat va avea încredere în el. Un copil abuzat … va abuza la rândul lui.
Tu și soțul tău cădeți întotdeauna de acord cu privire la educația celei mici? Ooo, nuuu. Dar nici nu am avea cum. Femeile şi bărbaţii gândesc diferit. Percep lucrurile diferit. Creierul nostru e construit diferit. E descoperit ştiinţific. Şi tocmai asta e frumuseţea lucrurilor. Trebuie să existe un echilibru. Copilul trebuie să cunoască lumea din ambele perspective. Yin şi Yang.
Experiențe cu bonele. Una din cele mai mari provocări ale părinților este găsirea ajutorului potrivit pentru copii? Cine v-a ajutat și dacă aveți bonă, cum ați găsit-o? Am avut un noroc teribil. Cataleya e o norocoasă. S-a născut cu o stea în frunte. Am găsit bona imediat. Am apelat la o agenţie. E cu noi de mai bine de doi ani. Nu aş renunţa la Ica pentru nimic în lume. Sunt liniştită atunci când o las pe Cataleya cu ea. E ca şi când aş lăsa-o cu una dintre bunici. Şi, că tot a venit vorba, şi bunicile ne-au ajutat enorm încă din prima zi. Şi ne ajută în continuare. Aşa reuşim să mai găsim timp şi pentru noi doi.
Citești bloguri sau cărți de parenting? Am citit o singură carte. De mai multe ori. Osho, cartea despre copii. Am discutat la un moment dat cu un expert în parenting, mi-a spus că filozofia lui Osho stă la baza multor cărţi de acest gen. Chiar dacă, uneori, pare că scrierile lui Osho sunt expirate, important este să ştii ce să extragi de acolo.
Educație. Stat sau privat și de ce? Privat. Clar. Pentru că nu îmi place sistemul de învăţământ românesc. Un sistem care creşte roboţei. Şcoala românească o definesc fix aşa: ştim puţin din tot şi nimic din nimic. După ce am vizitat 19 grădiniţe, am reuşit să îi găsesc grădiniţa ideală. Karin’s Kids Academy Băneasa. O grădiniţă în pădure. 10.000 de metri pătraţi. Conac interbelic. Ateliere în aer liber. Cea mică e super încântată. Şi asta contează. Copiii sunt uniţi. La fel şi părinţii lor. Şi, până la urmă, asta ar trebui să fie menirea şi meritul unei grădiniţe. Să creeze o comunitate. Să pregătească micuţii pentru viaţă. Să devină nişte persoane sociabile şi, mai ales, să gândească doar cu propria lor minte.

Vacanță cu copilul sau fără? Şi cu ea. Dar şi fără ea. Mi se pare esenţial să petrecem timpul acela de calitate cu fetiţa noastră. Fără alarmă la telefon, fără serviciu, fără nervi. Să ne bucurăm din plin de ea. Şi ea de noi. Îmi place să plecăm toţi trei. Dar ador şi când dau o fugă doar eu cu ea câteva zile, aşa, ca fetele. Dar este necesară şi o vacanţă fără ea. Pentru că eu cred cu tărie că şi părinţii au nevoie, din când în când, să ia o gură de aer. Au nevoie de timp doar pentru ei. Dacă părinţii sunt fericiţi şi uniţi, şi relaxaţi, aşa va fi şi familia. Iar copilul are doar de câştigat. Plus că făţuca ei atunci când ne revede după câteva zile şi deschide cadourile pe care i le-am adus este de nedescris.
Cum reușești (dacă reușești) să te organizezi astfel încât să te ții de activitățile tale – sport, pasiuni, momente zen? E greu. E greu să mai găseşti timp pentru tine în ziua de azi. Viaţa mea o fugă continuă. Sunt mereu contracronometru. Dar nu există scuze. Soluţii se găsesc. Întotdeauna. În săptămânile în care petrec mai puţin timp cu ea, o iau cu mine la Pilates. Masaj facem împreună, acasă.
Ce faci pentru sufletul tău? Pilates. Îmi dă o energie fantastică. Schi. Îmi dă o senzaţie de libertate unică. Masaj. Îmi relaxează trupul şi mintea. Merg la film. Timp de două ore reuşesc să mă detaşez complet de lume. Şi călătoresc. Mult. E pasiunea vieţii mele.
Dacă ar fi să descrii viața ta într-un cuvânt care ar fi acela? Fabuloasă.
Care este super puterea ta? Nu consider că am super puteri. Sunt o femeie împlinită, căreia nu îi lipseşte absolut nimic în viaţă. Sunt o răsfăţată a sorţii. Şi mă zbat din răsputeri să mă împart în toate direcţiile, să dau mereu tot ce e mai bun şi mai frumos din mine. Fie că sunt cu fetiţa mea, cu soţul meu, cu mine însămi sau la serviciu.
Spune-mi un lucru pe care foarte puține persoane îl cunosc despre tine. Scriu o carte. De fapt, am scris-o deja. Aştept să apară în librării, în scurt timp. O carte despre mine. Şi mai ales despre ea. Muza mea.
Ce ai învățat de la soțul tău și nu știai? Am învăţat şi învăţ în fiecare zi că prin iubire şi înţelegere poţi depăşi orice barieră. Şi că, dacă tragem amândoi în aceeaşi direcţie, nimeni şi nimic nu ne poate sta în cale.

Comments