Greturile în sarcina: când apar si cum le gestionezi?
- Claudia Stirbei
- 15 sept. 2018
- 3 min de citit
Actualizată în: 5 oct. 2020
Sarcina este o calatorie grozava, o aventura la finalul careia te intalnesti cu cea mai mare bucurie a vietii tale.
Insa acest drum nu este mereu unul lipsit de complicatii, mai ales atunci cand apar starile de rau si greturile matinale, care afecteaza mai bine de 70% dintre femeile insarcinate, conform doctorului Marjorie Greenfield, autoarea volumului The Working Woman’s Pregnancy Book.
Simptomele apar la inceputul sarcinii, unele chiar pe la sase saptamani de sarcina, si ating apogeul undeva pe la opt, noua saptamani.
Din fericire, exista solutii care te vor ajuta sa gestionezi mai bine etapa greturilor si a varsaturilor, care oricum incep sa dispara pe la 12-14 saptamani.
Iata cele mai bune tips & tricks:
Miroase un parfum fresh.
Este posibil ca ce iti placea inainte de sarcina sa nu mai fie valabil si acum. Greturile si varsaturile sunt asociate adesea cu un miros anume, un trigger deloc placut pentru o femeie insarcinata.
Un parfum prea puternic, mirosul de combustibil, cel din preajma pubelelor de gunoi, de exemplu: toate acestea pot declansa starile de rau. Daca nu te poti indeparta sau nu poti iesi la aer proaspat, incearca sa mirosi un parfum fresh, ca cel de lamaie proaspat taiata sau rozmarin (pe care le poti pastra mereu in geanta).
Monitorizeaza-ti simptomele.
Ti s-a facut rau atunci cand ai simtit un miros, cand ai mancat ceva sau cand ai vazut ceva care ti-a intors stomacul pe dos (pentru ca da, si imaginile pot declansa anumite senzatii neplacute)?
Fa-ti o lista si evita lucrurile de pe ea pe cat de mult posibil in primele luni de sarcina.
Hidrateaza-te.
E un sfat pe care il aude toata lumea, nu doar femeile insarcinate, dar chiar este important sa bei acele opt pahare de apa in fiecare zi sau ceai pentru gravide. Si da, pare o misiune dificila sa ii dai organismului tau lichide cand el vrea doar sa elimine totul, dar cu cat vei fi mai deshidratata, cu atat vei resimti mai mult starea de greata.
Pe langa lichide (ajuta de multe ori apa minerala), sunt de ajutor fructele si legumele cu un continut ridicat de apa: mere, citrice, castraveti, salata, ardei, spanac, pepene, fructe de padure.
Mananca putin cate putin.
In primele luni de sarcina, cand stomacul este sensibil, ar fi bine sa nu il soliciti cu mancaruri grele si cantitati industrial (pe care oricum nu le va accepta), dar nici sa nu-i oferi deloc nutrienti de teama greturilor nu e in regula.
Cand stomacul este gol, acidul gastric isi face de cap si, pentru ca nu are cum sa ajute la digestia alimentelor, provoaca greturi. O idee buna ar fi sa pastrezi mereu la indemana gustari mici pentru momentele in care iti e foame, dar simti ca nu poti ingera prea mult: covrigei, banana, nuci, fructe uscate.
Apeleaza la ghimbir.
Ghimbirul este un aliment cunoscut pentru proprietatile sale calmante, asa ca e numai bun pentru a-ti linisti stomacul afectat de starile de greata si varsaturi.
Un ceai de ghimbir este o alegere excelenta atunci cand iti este rau, insa partea buna e ca il poti consuma intr-o multime de variante: ca gustare de sine statatoare, taiat felii, lasat la uscar si indulcit poate cu putina miere sau dat pe razatoare si adaugat ca mirodenie in supe, sucuri si alte retete.
Acorda-ti o zi de relaxare.
Nu e o rusine sa iti iei o pauza de la birou (sau de la task-urile programate, in caz ca lucrezi ca freelancer) si sa iti petreci o zi doar in pat, dupa ce te-ai confruntat doar cu stari de greata o perioada.
Organismul tau are nevoie de odihna pentru a se reface.
Comments