De la banca, la productia de camasi cu poveste
- Claudia Stirbei
- 7 apr. 2018
- 5 min de citit
Actualizată în: 22 oct. 2020
De la banca la camasi. Cum ai ales asa o schimbare si cat de mult a insemnat pentru tine?
Da, de la corporatista la antreprenor☺.
Nu mi-am propus, neaparat, sa schimb domeniul, dar nah, viata iti ofera provocari cand nu te astepti. Dupa ce am nascut, mi-am dat seama ca mi s-au schimbat prioritatile si vreau sa fac altceva care sa-mi ofere posibilitatea unui program flexibil.
Si pentru ca sunt o persoana activa si am avut si foarte mult ajutor si sprijin din partea familiei (atunci cand a aparut fetita noastra), am decis sa ma implic in afacerea de familie a sotului meu – o fabrica de productie camasi ce lucreaza pentru branduri de lux de pe piata internationala. Dar am ales sa ma implic si sa dezvolt un brand pentru piata locala.
Cererea exista – toti colegii mei din banca doreau sa cumpere camasile cu care ma vedeau mereu imbracata la munca. Si asa am decis in 2010 sa fac doua colectii mici – pentru barbati si femei – si sa le prezint colegilor mei.
Colectiile s-au epuizat rapid, iar cererile au crescut de la saptamana la saptamana.
Trecerea de la corporatie la business propriu a insemnat o schimbare majora de perceptie a activitatii si a stilului de lucru – am devenit multifunctionala☺.
Pentru ca a trebuit sa ma ocup singura si de partea de vanzari, de achizitii, de productie, de creatie. Mi-am descoperit niste skills-uri pe care nu le stiam☺.
Ce fel de produse gasim la Pinberry si apropos de asta, de unde numele?
La Pineberry gasiti camasi, atat pentru dama, cat si barbatesti, si pentru mediu business, dar si pentru tinute smart-casual. Incercam sa acoperim o gama cat mai larga de modele.
Numele l-am ales impreuna cu prietena mea, Andra Oprisan, care s-a ocupat de branding-ul nostru.
Pineberry este, de fapt, un fruct hibrid, creat acum cativa ani, dintr-un ananas si o capsuna. Si ne-am gandit ca se potriveste stilului nostru de modele – camasi clasice reinventate intr-un mod modern, colorate, fresh, cu contraste si artificii la gulere, mansete, nasturi.
Mai tii minte primul client? Povesteste-mi cum a fost.
Primul client nu a fost doar unul☺.
Primii clienti au fost colegii mei din banca. Cand i-am anuntat ca am colectiile gata, au rezervat o sala de intalniri si m-au asteptat nerabdatori sa le probeze☺.
A trebuit sa ma duc cu un geamantan plin de camati ca sa ii pot multumi pe toti.
A fost cel mai placut haos trait vreodata. Am plecat cu geamantanul aproape gol si o lista intreaga de cereri suplimentare.
Ai avut momente in care ai simtit ca vrei sa renunti? Daca da, de ce si cum trecipeste piedicile unui business propriu?
Sunt momente grele, dar nu a fost nici unul in care sa vreau sa renunt.
Satisfactia si libertatea unui business propriu nu ti le ofera niciun job din corporatie. Piedici si greutati sunt destule.
Cand simt ca ma acapareaza, imi iau time-off 1 zi, imi limpezesc creierii si nu ma gandesc deloc la ce ma asteapta la birou.
Ma duc la shopping, ies in parc cu fiica mea, fac orice altceva. Imi dau un fel de reset. Iar a doua zi vad altfel lucrurile, vad solutii, gandesc mai limpede.
Eu, oricum, ma ghidez dupa principiul (nu stiu daci e bine sau nu) ”Maine e o alta zi, cat de rau poate sa ti se intample? O sa fie bine, intr-un final”. Eu am o doza de optimism usor pueril (zic altii) dar care da rezultate.
Cui se adreseaza Pinberry? Cat de pretentios este publicul vostru?
Pineberry se adreseaza oricui. Nu stiu daca avem un public pretentios sau nu.
Dar stiu ca avem un public care prefera sa cumpere produse romanesti, care ne apreciaza calitatea si diversitatea pe care o avem in colectii.
N-am vrut sa ne pozitionam ca un brand de nisa. Am vrut, de la inceput, sa fim un brand affordable pentru toata lumea. Consider ca oricine are dreptul sa poarte lucruri de calitate pentru care sa nu plateasca o caciula de bani, astfel ca pretul a fost gandit ca unul corect din punct de vedere al calitatii. Si ne-am dorit sa fim o varianta romaneasca atragatoare pentru brandurile internationale de mass-market existente in Romania.
Colectiile voastre spun cate o poveste. Spune-ne cateva cuvinte despre ele si despre cum reactioneaza clientii la lansarile spectaculoase.
Incercam in fiecare an sa avem colectii cu o poveste, un mesaj cu care clientii sa se identifice. Anul acesta am lansat Colectia CENTENAR pentru a sarbatori prin camasile pe care le facem in fabrica noastra, cei 100 de ani de la Marea Unire.

Si ne-am dorit ca romanii sa poarte in tinuta de zi cu zi, traditiile romanesti. Asa am decis sa brodam camasile cu elemente specifice celor 4 zone istorice ale Romaniei: Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania si Dobrogea. Iar mesajul acestei colectii este ”Uniti suntem mai puternici!” – un mesaj care se potriveste extrem de bine vremurilor in care traim.

Clientii au reactionat neasteptat de pozitiv. Am avut clienti care au comandat camasi pe care le-au trimis rudelor din strainatate, ca sa le aline putin dorul de tara.

Tot anul acesta am lansat si Camasa cu Pana de Paun – The Light Feather – in colaborare cu Ana Nicolescu (Mamica Urbana) – o camasa cu un mesaj de suflet, care spune povestea unei femei ce a hotarat sa se regaseasca pe ea, sa-si regaseasca feminitatea, dupa o perioada in care, devenita mama, sotie si femeie de afaceri, se pusese in slujba celorlalti si a sarcinilor zilnice si se anulase pe ea, ca femeie.
Anul trecut am lansat controversata MILF Collection, impreuna cu Ileana Badiu si Ana Bitu de la Super 40. O colectie plina de culoare care se adreseaza femeilor puternice si multi-tasking care sunt si mame, si sotii si business women, dar nu uita sa fie femei, inainte de toate celelalte.
Pentru ca atata timp cat tu esti ok cu tine, asa cum esti (slaba, plinusa, inalta sau mica de statura), esti fericita si implinita cu ceea ce faci, si ceilalti din jur vor simti acest lucru.
Si nu in ultimul rand, vreau sa mentionez si cele doua Colectii Camasa de Vacanta, in colaborare cu Noemi Meilman – niste camasi lejere, albe, dintr-un material subtire, cu printuri colorate si foarte utile pe timpul verii.
Camasa de Vacanta cu Palmieri a avut un succes rasunator, fiind postata de aproape toti cei care au cumparat-o, in diverse vacante in care au fost.
Daca ar fi sa descrii viata de antreprenor (in Romania) intr-un singur cuvant,
care ar fi acela?
Challenging (pentru ca in romana ”plina de provocari” depaseste cerinta ta☺).
Dar viata de mamtreprenor? Ai o fetita superba. Cat de mult jonglezi intre indatoririle de la business si cele de mama?
Viata de momtreprenor este ca atunci cand ai 2-3 job-uri in paralel☺.
Si trebuie sa le faci bine pe toate. NU-ti permiti sa dai rateuri.
Da, am o fetita superba, asa cum mi-am dorit. Si care a crescut extrem de frumos. Jonglez zilnic intre business si familie. Pentru ca nu vreau sa o las pe niciuna in detrimentul celeilalte. Iar Didi asa a crescut.
Cu mine la birou, cu sotul meu la fabrica, printre materiale si camasi. Si ma bucur ca a luat contact de mica cu business-ul. Acum, la aproape 9 ani, in vacante, are zile in care merge cu noi la fabrica si 5-6 ore isi gaseste activitati in care sa se faca utila: fie ca lipeste etichete, impacheteaza camasi, cauta materiale, etc. Si ma amuza si ma bucura in acelasi timp ca isi ia in serios munca si asa intelege si cat trebuie sa muncesti pentru o anumita suma de bani si cat de greu este.
Reusesti sa mai ai momente de relaxare? Cand si cum?
Reusesc, da, dar mai rar decat inainte. Am perioade in care imi iau cate un abonament la masaj si ma tin saptamanal de el☺. Sau in zilele in care Didi este la bunici, imi permit sa ma relaxez cu o baie cu spuma, o carte buna, un film, o iesire cu prietenii. Sau pur si simplu lenevesc cu sotul meu la TV☺.
Ce inseamna WoW pentru tine acum?
Sa gasesti zilnic motive sa fii fericit, sa te bucuri de lucrurile marunte – pentru ca in stresul haotic in care traim, de multe ori uitam sa ne mai bucuram de ce avem in jur.
Comments