Daniel Osmanovici – în cursa fără sfârșit a meseriei de WoW DaD
- Claudia Stirbei
- 23 ian. 2018
- 4 min de citit
Daniel Osmanovici prezintă Observatorul de la Antena 1. Este jurnalist, participă la maratoane. A făcut turul României pe bicicletă, ba chiar a fost la un maraton și în deșert. Și, mai presus de toate, este WoW DaD. Tată de fată și băiat.
Am aflat de la Daniel ce înseamnă să fii tată, cum încep diminețile alături de cei doi copii, dar și ce face pentru sufletul lui.
Cum credeai că vei fi ca părinte și cum este rolul acesta în realitate? Sunt lucruri pe care erai sigur că le vei face sau că nu le vei face?
Să fiu părinte era ceva ce îmi doream extrem de tare și mental eram mai mult decât pregatit. Nu îmi propusesem să fiu un anumit tip de părinte sau să fac lucrurile într-un anumit fel, eram pregătit să mă adaptez și să învăț pe măsură ce timpul trecea. Când a venit pe lume Tea am descoperit cum somnul era ceva frumos din trecut. Asta te lovește cel mai tare. Din momentul în care a venit Tea, viața mea a avut un nou început. Când a venit Radu, un alt nou început. Eram pregătit să fac orice și în afară de alăptat am ajuns să fac totul 🙂
În ce moment al profesiei ai aflat că vei fi promovat în funcția de tată?
Eram într-un loc bun. Așezat profesional. Omul de la meteo. Probabil că de aceea a și venit atunci. Amândoi eram Zen. Cred că Tea a ales momentul când ne va schimba viețile.

Sursa foto: Arhivă personală
Cum încep diminețile tale alături de Tea și Radu?
Liniștit. Cu zâmbet și muzică. Se servește micul dejun, se dansează uneori, se râde mult și se aleargă mult. Joaca e foarte importantă. Copii mei merg la școală/creșă fericiți.
Care sunt provocările alături de cei doi copii?
Oooooo asta ar însemna să dai linkul de la blog sau să scriu o carte. Și cartea oricum ar fi incompletă pentru că la Tea vin clasele mai mari, apoi pubertatea și adolescența. Radu e băiat și sunt alte povești:))). Dacă ești calm și asezat, le treci cu bine și echilibrat.
Cum a primit Tea vestea că va avea un frate?
A trecut imediat la amenajarea camerei. A ales locul unde va fi pătuțul. A început să se uite după plușuri și jucării de băieți. Extrem de fericită.
Care au fost cele mai frumoase declarații pe care Tea și Radu ți le-au făcut?
Le fac, folosesc prezentul. Tea îmi spune în timp ce mă îmbrățișează, în fiecare seară “te iubesc tati”, iar Radu are un fel aparte de a mă lua în brațe și de a se strecura în brațele mele. Știu că multe din cele scrise pot părea siropoase sau din filme, dar la mine chiar așa se întâmplă.
Un WoW DaD schimbă scutece, face curat, baie și plimbă copilul? Sau doar se uită la mamă?
Motivul pentru care scriu și vorbesc și mă filmez este tocmai să arăt că un tată poate face totul și că fără 2 e trist. O mamă nu trebuie să se chinuie singură, trebuie să îl atragă pe tată și totul va fi foarte bine. Important este ca ambii să fie deschiși, să lase sau să accepte lucruri, lucruri care sunt noi pentru toată lumea. Un tată este tată, după mine, dacă se implică exact ca o mamă. De altfel, colegii îmi spun că sunt un tată mămos. O fi bine, o fi rău?

Sursa foto: Arhivă personală
Experiențe cu bonele. Una dintre cele mai mari provocări ale părinților este găsirea ajutorului potrivit pentru copii. Cine te-a ajutat și dacă ați avut bonă, cum ați găsit-o?
Nu am avut bonă sau bone. Nu știu ce este aceea și nici nu cred că voi ști vreodată. Am crescut eu și soția cei doi copii și în cazuri mai delicate, ore sau MAX 2 zile au intervenit bunicii. Am fost mereu cu ei și ei cu noi.
Citești bloguri sau cărți de parenting?
Mă uit la “competiție”, dar încerc să fac ce simt. Nu mă uit mult prin cărți sau instrucțiuni. Când nu știu ceva sau am nelămuriri, apelez la specialiști.
Educație. Stat sau privat și de ce?
Tea e la stat. Radu e la stat. Am încercat și privat, dar am revenit la stat. Foarte mulțumiți. Pozele și filmele sunt mărturia, sper, a unor copii fericiți și împliniți.
Vacanță cu cei doi copii sau fără?
Cu cei doi zei. Eventual vom introduce în viitor un City-break. Dar concediul e cu cei doi zei.
Cum reușești (dacă reușești) să te ții de activitățile tale – sport, pasiuni, momente zen?
Nu știu să zic clar cum fac. Cert este că fiecare a înțeles că tati aleargă sau merge cu bicicleta. Acolo unde pot îi iau și pe ei. Unde nu pot, merg fără și nu sunt probleme. Tea mă susține pentru că a și fost parte a trei competiții (am cărucior de alergare), iar Radu m-a susținut de pe margine la câteva. Dacă te organizezi eficient și deștept, atunci poți avea de toate în măsuri echilibrate.
Ce faci pentru sufletul tău?
Alergare și bicicletă. Cu ambele ajung să fac turism să descopăr lucruri să fiu zen.
Dacă ar fi să descrii viața ta într-un cuvânt care ar fi acela?
E prea filozofică întrebarea și prea comun răspunsul. Mi-ar plăcea să fie echilibrată.
Care este super puterea ta?
Sunt tată :))
Ce faci când simți că o iei razna?
Bag muzică și alerg sau mă urc pe bicicletă și pedalez până la epuizare.
Dacă ar trebui să le dai un singur sfat copiilor tăi, care ar fi acela?
Simt că tipul ăsta de sfaturi mari și grele nu a venit. Acum suntem la atenția la trecutul străzii, împarte jucăriile … mai am până merg în zona asta și mă bucur de timpul ăsta până atunci.
Ce urmează pentru Daniel Osmanovici?
Să trăiesc mai mult și să planific mai puțin. Să iubesc mai mult și sa zâmbesc mai mult. Să citesc mai mult și să “privesc cerul” mai mult.

Comments