Cât de multe stim despre apa pe care o bem zilnic ?(VIDEO)
- Claudia Stirbei
- 14 feb. 2017
- 3 min de citit
Actualizată în: 5 oct. 2020
(P) Preocupati si haituiti efectiv zilnic de o multime de task-uri pe care le avem de bifat, ignoram destul de des cele mai elementare lucruri: sa ne alimentam corect si sa ne acordam pauze de respiro.
Cel putin eu asa patesc eu. Aveam senzatia despre mine ca ma alimentez corect, ce-o mai fi insemnand si “corect”-ul asta ca mi se intampla de multe ori sa nu am ce sa cumpar efectiv din supermaket. Dar ori si cat, respect niste norme de minim bun simt in alimentatie, sunt echilibrata in alegeri si nu merg in extreme.
De curand, a trebuit sa fac o mica documentare despre apa, apa pe care o bem sau pe care ar trebui sa o bem zilnic…stiti cei 2 litri recomandati, care de fapt nu ar fi 2 litri, ci o cantitate raportata la nr de kg al fiecaruia. Ok cu cantitatea, dar ce facem cu calitatea apei pe care o consumam?
Avem idee oare ce bem?
Am scris mai jos niste info legate de apa si trageti voi concluziile. Eu spun doar cã de cand am filmat video-ul acesta, nu am mai bãut apã imbuteliatã acasã, in conditiile in care aveam filtru de 6 ani de zile si cãram baxuri de apã platã sãptãmanal. Apropos de puterea obisnuintei si de
faptul cã ignoram lucruri evidente.
Stiati ca:
Mai putin de 1 % din apa de pe pamant poate fi folosita ca apa potabila? dar exista 12.000 de compusi chimici diferiti toxici in uz industrial astazi si mai mult de 500 de noi substante chimice sunt dezvoltate in fiecare an?
Spalatul pe maini si pe dinti consuma intre 5 si 15 litri de apa, un dus de 5 minute, intre 60 – 80 litri de apa si o baie intre 150 – 200 litri apa?
Apa imbuteliata poate fi de sute de ori mai scumpa decat apa de la robinet?
Anual, miliarde de peturi sunt folosite pentru imbutelierea apei, peturi care in scurt timp devin deseuri si numai 16 % sunt reciclate? Restul polueaza natura pentru sute de ani.
Stiati ca din cauza diferentelor de temperatura din timpul transportului si al depozitarii sticlelor, plasticul emana substante toxice, periculoase pentru sanatatea noastra?
Fiziologic, este necesar sa consumam o medie 40 ml apa pe kilogram corp, adica in medie cei 2 l de apa recomandati/ zi…ceea ce inseamna ca o familie cu 4 persoane cara si depoziteaza pana la 30 de peturi pe saptamana.
Stiai ca pierdem peste 2 litri de apa in fiecare zi prin schimbul de vapori normal al pielii noastre, altfel cunoscut sub numele de transpiratie?
Consumul insuficient de apa este de fapt un factor de risc pentru cancerul de colon, de san si ale tractului urinar? Hidratarea este esentiala pentru circulatia sanguina pentru a permite celulelor sistemului imunitar pentru a ajunge la tesuturile deteriorate in numar mai mare.
Pana in momentul in care ti s-a facut sete, corpul a pierdut deja mai mult de 1% din valoarea sa totala de apa
Cand continutul de apa al organismului scade cu 2% ne simtim obositi, iar problemele serioase de sanatate apar cand acesta scade cu 9%. Organismul unui adult contine in medie 35-50 de litri de apa. Inima, creierul si muschii contin 75% apa, sangele, 83% si plamanii, 86%.
Pe masura ce corpul uman imbatraneste, contine mai putina apa si riscul deshidratarii este mai mare.
Stiati ca metoda traditionala de fierbere a apei nu este o solutie sigura, deoarece nu toti poluantii microbiologici sunt distrusi, anumite virusuri rezistand la temperaturi de peste 100°C
La bebelusi necesarul de apa este de 3 mai mare decat al unui adult (pastrand proportia binenteles), ceea ce inseamna ca va consuma si o cantitate de poluanti mai mare, daca apa nu este de cea mai buna calitate.
Stiati ca la mamele care alapteaza necesarul de apa este important pentru a spori producerea laptelui. Acestea au nevoie de 600 ml mai multa apa decat in mod normal?
Femeia insarcinata trebuie sa bea multa apa si cat mai de calitate pentru ca pentru fat, nevoile de apa sunt mult mai importante decat nevoile sale de oxygen si sa un mai punem ca viitoarea mamica este ferita de infectii urinare.
Stiati ca standardele de sanatate care determina ce nivel de contaminanti/poluanti este permis in apa potatabila sunt bazate pe posibile efecte la adulti, dar nu si la copii sau bebelusi?
Stiati ca daca apa pe care o bem este mai pura, cu atat este mai mare si capacitatea ei de a colecta si elimina eficient toxinele din corpul nostru?`
Pentru mai multe detalaii despre sistemele de purificare Zepter, vizitati www.Zepter.ro
Persoana de contact: Alina Dumitru, email: alina.dumitru@zepter.ro.
Video credits: Tanase Vlad, Radu Ciuca. Chroma: Victor Diaconescu, Octavian Raduinea
Surse info: Zepter.ro/ www.allaboutwater.org / www.espwaterproducts.com/ www.apanovabucuresti.ro /www.apc-romania.ro
Comments