Cum te descurci cu lipsa de somn în primele luni de viata ale bebelusului?
- Claudia Stirbei
- 27 sept. 2018
- 3 min de citit
Actualizată în: 2 oct. 2020

Daca este 1 problema cu care se confrunta absolut toate mamele, aceea este fara doar si poate lipsa de somn.
Sigur ca da, bebelusii sunt minunati si etapa problemelor cu somnul este doar o faza trecatoare, dar asta nu inseamna ca nu iti da batai de cap.
Chiar daca cel mic doarme noaptea fara sa se trezeasca prea des si fara sa faca acele extenuante (atat pentru tine, cat si pentru el) crize de plans, tot vor exista niste intreruperi de somn, fie pentru pauza de alaptat sau biberon, fie pentru ca bebe s-a trezit foarte devreme si are chef de joaca si nevoie de atentie.
Ce este de facut in aceasta perioada?
In primul rand, trebuie sa incerci sa iti pastrezi calmul si rabdarea, pentru ca, dupa cum spuneam si mai sus, nu este altceva decat o faza trecatoare. Iar sanatatea ta psihica si fizica este foarte importanta, deci focusul tau principal ar fi gasirea unui echilibru. Intre timpul petrecut cu bebelusul tau, timpul pentru tine, odihna si celelalte activitati.
Da, poate ca nu este tocmai floare la ureche. Dar partea buna e ca nici nu e ceva imposibil de realizat, mai ales daca tii cont de cateva trucuri simple.
Incearca sa il obisnuiesti pe cel mic cu un program de somn.
Pentru a face asta, trebuie in primul rand sa stii ca somnul bebelusilor este total diferit de al nostru. Bebelusii dorm legat mai putin decat adultii – de regula, 3-5 ore -, se trezesc cu usurinta, iar daca le este foarte somn si nu exista nimic care sa ii deranjeze (foame, o senzatie de disconfort), pot dormi chiar si cu o drujba langa.
Pe cat posibil, urmareste-i programul si incearca sa-l ajustezi pentru el, astfel incat noaptea, de exemplu, sa nu se trezeasca decat o data. Daca da semne ca va adormi prea repede si ca exista riscul sa se trezeasca prea des in timpul noptii, mai joaca-te putin cu el sau distrage-i atentia, pana ajungeti sa va sincronizati programul.
De asemenea, poti incerca sa ii creezi o rutina inainte de culcare. O plimbare pe-afara in carucior (sau cu masina), o melodie, o poveste spusa de tine: toate acestea il pot ajuta sa se linisteasca si sa adoarma mai repede.
Trage un pui de somn ori de cate ori ai ocazia.
Daca bebelusul doarme in timpul zilei, nu inseamna ca in acea pauza tu trebuie sa te epuizezi si sa faci un milion de lucruri (curatenie in casa, munca remote etc). Dimpotriva, un pui de somn de 20-30 de minute e numai bun pentru a-ti da un boost de energie, fara sa iti dea senzatia aceea de ameteala pe care o ai dupa un somn profund si lung.
Relaxeaza-te, chiar daca nu poti dormi.
Daca bebelusul adoarme rapid dupa ce primeste de mancare, tu s-ar putea sa nu fii la fel de norocoasa ca el. De altfel, adultilor le este mai greu sa adoarma daca somnul le-a fost intrerupt.
Daca te intorci in pat si simti ca nu mai poti adormi, nu face greseala de a aprinde televizorul sau telefonul: pe langa faptul ca lumina lor te tine treaza, este si obositoare pentru ochi si nu numai.
Ce poti face, in schimb? Stai intinsa, cu ochii inchisi, incercand sa faci cateva exercitii de respiratie. Chiar si o astfel de relaxare te poate ajuta sa te revigorezi.
Nu te baza pe cafea.
Daca o ceasca te poate ajuta dimineata sa iti intri in ritm, prea multe cafele s-ar putea sa te dea peste cap si sa te impiedice sa dormi (sau sa ai un somn odihnitor).
In plus, cafeina in exces poate duce si la stari de agitatie si iritabilitate, deshidratare si dureri de cap, factori de care chiar nu ai nevoie.
Cere ajutorul atunci cand simti ca nu mai poti.
E perfect normal sa te simti coplesita in unele momente si nu trebuie sa te simti prost din acest motiv. Pe cat posibil, roaga-l pe sotul sau iubitul tau sa stea cu bebelusul atunci cand e nevoie, chiar si in timpul noptii puteti face cu randul pentru a-l hrani pe cel mic.
Exista o multime de solutii. Chiar daca alaptezi, ii poti pregati un biberon de lapte ca sa fie hranit peste noapte de tatal sau. Faceti cu randul, ca sa nu existe apoi frustrari din cauza lipsei de odihna.
De asemenea, daca mama sau o prietena se ofera sa stea cateva ore cu bebelusul, ca sa te poti odihni putin mai mult, nu refuza ajutorul.
Orice moment de relaxare te poate ajuta sa iti pastrezi linistea si energia. Iar o mama linistita si fericita ii transmite si bebelusului aceste lucruri.
Comments