top of page

Cum să faci business din bune maniere – povestea Ecolage

Trăim într-o societate pe fast forward. Într-o lume care a uitat într-un sertar prăfuit cuvintele: ”te rog”, ”mulțumesc”, ”cu plăcere”.

Am uitat regulile de etichetă și valorile fundamentale ale unei societăți ce dorește să evolueze.

Sunt țări care au ca materie obligatorie studierea acestor noțiuni. Iar așa a pornit ideea Ecolage. Prima școală de bune maniere din România. Dintr-o nevoie reală pentru educația copiilor noștri.

Inițiativa voastră vine ca o gură de aer într-o societate care pare să o ia pe un drum greșit și din punct de vedere al educației și al valorilor. Din punctul acesta de vedere, e intuitiv cum v-a venit ideea, dar o să întreb totuși care a fost momentul de pornire al inițiativei pentru Ecolage?

Alexandra Chiorean: Ecolage este prima școală de bune maniere din România, ce oferă cursuri de etichetă și protocol atât copiilor cât și adulților.

Bazele acestui proiect au fost puse de 4 doamne, 4 prietene care și-au dat seama de necesitatea unor astfel de cursuri și au decis să pună bazele unei școli care să-i învete pe cei mici și nu numai, bune maniere, etichetă, protocol, elemente care ne înlesnesc comunicarea, ne dezvoltă abilitățile sociale și contribuie la construirea unei societăți sănătoase din punct de vedere al interacțiunilor de orice fel.

Cum să faci business din bune maniere - povestea Ecolage

Alexandra Chiorean


Bunele maniere înseamnă respectul de sine, respectul pentru cei din jur și sunt esențiale în orice context al vieții sociale sau private.

În alte țări din Europa, bunele maniere și eticheta sunt predate în școală și grădiniță, sunt materii obligatorii. România generațiilor viitoare are nevoie și de astfel de cursuri.

Doar construind acum alături de cei mici, putem ajuta la formarea generațiilor viitoare.

Cine face parte din echipa “profesorilor” și cum au fost selectați membrii echipei?

Alexandra Chiorean: Profesoarele școlii de bune maniere sunt Sandra Gătejeanu Gheorghe, de altfel și una dintre cele 4 fondatoare ale școlii, și Simina Mayer.

Cum să faci business din bune maniere - povestea Ecolage

Sandra este și directorul de protocol al Casei Regale a României iar Simina a  ocupat pozițiile de Ofițer al Protocolului Regal și Consilier al ASR Principele Radu al României.

Aveți 3 grupe de vârste de copii cărora le predați arta abilităților sociale. Cum privesc și cum primesc ei informațiile privind bunele maniere?

Simina Mayer: Depinde la ce grupă de vârstă ne referim.

Cursurile se adresează copiilor între 4 și 18 ani, așadar reacțiile sunt foarte diferite. Cei mici primesc foarte bine tot ceea ce presupune și o activitate, cum este de exemplu așezarea mesei.

Cei mai mari, elevi de liceu, sunt uneori sceptici, pentru că nu știu la ce să se aștepte, dar apoi reacția este unanimă, toți consideră că informațiile le vor fi utile în viața de studenți și apoi de profesioniști.

Abilitățile sociale implică elemente ce privesc atât comunicarea verbală, cât si limbajul corpului, gesturile, tonul vocii sau cuvintele alese. Cum le abordați voi astfel încât să le înteleagă copiii?

Simina Mayer: Curricula cât și modul de abordare al predării sunt elaborate în funcție de vârstă și capacitățile de asimilare ale fiecarei grupe.

Împreună cu cei mici le abordăm în joacă, folosindu-ne de Mandy și Miss Manners, mascotele Ecolage. Când vine vorba de cei mari, creăm situații concrete pentru a exersa modul corect de a ne prezenta, strângerea de mână sau controlarea limbajului trupului.

Cum să faci business din bune maniere - povestea Ecolage

De ce credeți că este important să aducem copii la aceste cursuri?

Simina Mayer: Este important să ne exersăm și îmbunătățim manierele încă de mici. Un curs de etichetă în care sunt ghidați de lector și pot exersa împreuna cu alți copii este un mediu potrivit.

Alexandra Chiorean: Învățând de la vârste foarte fragede cum trebuie să se comporte, ce trebuie să facă într-o anumită situație, copiii capătă încredere în ei.

Astfel, în momentul în care vor fi într-un context diferit de cel al familiei, copiii vor ști ce trebuie și ce nu trebuie să facă. Într-o lume în care politeţea este uneori tratată ca o slăbiciune, copiii învaţă că bunele maniere sunt, de fapt, punctul lor forte.

Credeți că există legătură directă între abilitățile sociale ale unei persoane și inteligența sa emoțională?

Simina Mayer: O componentă a inteligenței emoționale este și auto-conștientizarea. A ști cum să ne comportăm, a cunoaște cutume și norme de comportament ne ajută, cu siguranță, să fim mai atenți la propria persoană precum și la felul în care ceilalți ne percep. Așadar, aș spune că abilitățile sociale sunt o parte importantă a inteligenței emoționale.

Care e diferența între felul în care abordați voi educația celor mici și felul în care o fac părinții acasă? În ce măsură trebuie să colaborăm pentru consolidarea comportamentului?

Simina Mayer: Cursurile de etichetă vin în completarea educației pe care copiii o primesc de la părinți, nu o substituie. La cursuri aprofundăm ceea ce copiii au asimilat acasă, învățând lucruri noi grație experienței în protocol pe care o au lectorii școlii.

Este important ca și părinții să pună în practică, împreună cu cei mici, ceea ce ei învață pentru a-și putea crea obiceiuri.

Alexandra Chiorean: Bunele maniere nu sunt doar contextuale.

Ele încep cu cei 7 ani de acasă, perioadă în care părintele setează normele morale în mintea copilului, îi explică situațiile sociale întâlnite ca mai apoi să le poată pune în practică în contextele sociale de la școală sau din timpul liber.

Este un echilibru fin între cursurile oferite de noi, care vin să sedimenteze și să completeze bazele puse în familie, și ceea ce oferă societatea ca practică a bunelor maniere.

Colaborarea este inerentă consolidării unui comportament adecvat împrejurărilor sociale, de aceea recomandăm părinților să exerseze cât mai mult cele învățate de copii în cadrul cursurilor noastre.

Cu ce sentiment credeți că pleacă copiii de la cursurile voastre?

Simina Mayer: Reacțiile depind de vârstă. Cei mici, chiar dacă nu pot formula o opinie, pun în practică ceea ce învață la curs, uneori atenționându-și și colegii sau părinții.

Cei mari spun, aproape de fiecare dată, că eticheta este ceva foarte util și actual, ceea ce mă bucură foarte tare!

Detalii despre cursurile de bune maniere găsiți pe site-ul Ecolage: www.ecolage.ro

Comments


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page