Claudia Chiru, învățătorul care revoluționează educația
- Claudia Stirbei
- 27 nov. 2017
- 7 min de citit
Claudia Chiru este învățător, antreprenor și WoW MoM. A înființat Saga Kid – Școala Alternativă de Gandire. Iar elevii ei sunt îndrumați după metoda experiențială, cu material concret și interacțiune FEDEx.
Spune despre generația copiilor noștri că sunt, citez: Vindecători.
Află de la Claudia cum vrea să revoluționeze sistemul de învățământ.
“Sunt o luptătoare cu cuvinte pentru educația copiilor români, viitorul acestei țări. Mi te alături?” – este intro-ul tău pe pagina de socializare care îmi place fantastic. Cine este Claudia Chiru – luptătoarea și cu ce/ cine se luptă?
Sunt profesor pentru învățământul primar, adică învățătoare, în cazul meu cu Colegiul Pedagogic “Constantin Brătescu” la bază, iar apoi cu facultate și master.
În prezent sunt anul II în cadrul programului masteral al Facultății de Psihologie și Științele Educației din București și mă pregătesc pentru doctorat.
Pe lângă meseria pe care o consider de bază, sunt și antreprenoare din anul 2014, an în care am înființat Asociația SAGA care are un proiect principal cu program de afterschool, SAGA Kid, dedicat copiilor din ciclul primar, clasele pregătitoare-IV.
Tot în cadrul Asociației și prin SAGA Kid am reușit alături de echipa de profesori și specialiști în îngrijirea copilului de la SAGA să sprijin copiii care își doresc să învețe, sunt sănătoși, însă nu dispun de resurse financiare, copii care provin din centre de îngrijire.
Anual SAGA Kid desfășoară programul de schimb de experiență în Oxford, Anglia și programul de voluntariat la sediul din Baba Novac și scriu și articole, sunt contributor la republica.ro și mai distribui gândurile mele și prin intermediul blog-ului de pe site-ul SAGA Kid.
Pentru 2018 ne propunem să revoluționăm și ciclul gimnazial, cel puțin primii ani, printr-un proiect care sperăm să ajungă național, nu vă pot dezvălui mai multe acum.
A fi invățător este o misiune puternică, pentru care iți trebuie nu numai dorință, dar și o inteligență emoțională fantastică să poți rezona cu toate sufletele pe care le dirijezi. Avem șanse să însuflețim sistemul educațional românesc?
Da, avem șanse, însă ne este frică, încă preferăm zona de confort și nu ne încumetăm să facem pași diferiți.
Sunt multe de făcut, din fericire, pentru copiii români, îmi doresc să fiu la fel de fericită și motivată să pot face în continuare ceea ce fac, zilnic îmi scriu colegi care își doresc să lumineze locul în care își desfășoară activitatea, zilnic văd progresul copiilor și adulților care mă înconjoară, aceste lucruri mă hrănesc spiritual și îmi întăresc dorința de a-mi îndeplini misiunea.
Spune-mi te rog ce înseamnă Fedex și cum reacționează copiii la metoda ta și mai ales cum reacționează părinții? Au deschiderea necesară să accepte că nimic nu mai este “ca pe vremea lor”?
FEDEx este Fabrica de Educație Democratică Experiențială, reprezintă clasa mea și fabrica pe care o conduc, fabrica din care ies viitorii adulți ai societății nostre.
În fiecare zi așez câte o componentă a produsului finit, în fiecare zi repar și primenesc, încurajez și cresc exact ca într-o uzină, la foc continuu. Educația copiilor nu se oprește la ieșirea mea pe poarta școlii, eu continui să mă gândesc și să mă pregătesc și apoi, continui să influențez și să fiu un exemplu.
Părinții au încredere în mine, deja suntem în al treilea an de colaborare, au îmbrățișat toate ideile și propunerile mele, mergem împreună către o zonă neexplorată, ne pregătim pentru ciclul gimnazial încercând să anticipăm atmosfera în care elevii mei, educați experiențial și democratic, își vor petrece anii din gimnaziu.
Acum când scriu aceste cuvinte mă gândesc la emisiunea “Surprize, surprize” cu Andreea Marin. 🙂
Te urmăresc pe You Tube și pentru că trăim într-o lume unde se judecă destul de ușor persoana de lângă noi, cât de receptivi sunt cei din jurul tău la abordarea ta? Te mai găsești în situația să te justifici?
Canalul de pe You Tube, FEDEx, găzduiește toate filmările pe care le fac în clasă, în timpul desfășurării lecțiilor, cu ideile noi pe care le aduc, cu abordările mele, cu modalitățile de organizare a colectivului de elevi, cu muuulte cărți și lucru în echipă, cu material concret și multe încercări ale elevilor, cu muzică și voie bună, cu elevi copii, tratați de la egal la egal.
În general feedback-ul pe care îl primesc este unul pozitiv, colegele mele îmi scriu și discutăm, spun că le inspir, chiar urmează să susțin un workshop la invitația colegelor din Brașov, mamele îmi scriu spunându-mi că în sfârșit au înțeles și copiii acasă conceptele pe care nu le-au ințeles la școală, desigur, este circumstanțial feedback-ul, nu cred că la clasa doamnele învățătoare nu explică bine sau nu sunt interesate să transmită temeinic cunoștințele, deci în general, receptivitatea este abundentă.
Când și de ce ai hotărât să alegi această abordare cu elevii? Care sunt cele mai evidente schimbări/ evoluții la ei?
Am hotărât să abordez educația din perspectiva experiențială în momentul în care am realizat că mintea copilului funcționează în prezent, ei trăiesc azi pentru azi, nu pentru ieri sau pentru maine, am observat că le este mult mai ușor să folosească obiecte și desene pentru a reține o noțiune nouă, își crează mai ușor ancore mentale la care se pot întoarce oricând.
Desigur, această abordare nu îmi aparține, ideea există în literatura de specialitate, oameni ca Piaget, Bruner, Dewey, Skinner sau Vygotsky au descoperit aceste lucruri, iar Zoltan Dienes ne-a oferit rigletele, bijuteriile pedagogiei, eu le aplic și mă bazez pe ele.
Observ schimbări în evoluția copiilor, sunt interesați de lectură, compun povești, desenează sau pictează din propria inițiativă, sunt interesați de comportamentele lor și de cele ale colegilor, vin cu bucurie la activitățile extrașcolare și aduc idei, se ajută mai mult între ei, se consultă și apoi lucrează separat, dau dovadă de conștientizare situațională, construiesc povești matematice cu ușurință și lucrează cu multă plăcere la proiecte în echipă.
E limpede că îi înveți o mulțime de lucruri, dar spune-mi ce te învață ei pe tine?
Eeee acum îmi dau lacrimile. Vezi? Acum înțelegi ce înseamnă meseria mea pentru mine? Păi nu știu cum să explic ceea ce simt și ceea ce învăț de la copiii mei, însă pot să-ți spun că zilnic mă întreb ce pot face eu pentru a…și aici urmează o mulțime de lucruri.
Mă învață să mă îndoiesc de ceea ce fac și să-mi doresc să devin mai bună.
Mă învață să îmi adresez întrebări și să reflectez, să citesc și să experimentez mult, la rândul meu.
Mă învață să îmi doresc să schimb sistemul. Aș intra în politică dacă aș ști că aș fi susținută pentru a schimba fața și stomacul învățământului. Această meserie îmi dă aripi.
De unde îți iei forța să ai gândirea limpede și inspirația să-i stimulezi permanent?
Sunt o persoană fericită în general, sunt mulțumită, împlinită, îmi iubesc soțul și copilul, chiar dacă nu este totul roz mereu, stabilitatea pe care mi-o oferă familia și certitudinea interioară cu privire la alegerile făcute mă țin așa cum sunt, visătoare, dornică de bun și bine.
Casa mea și a familiei mele este locul în care mă încarc. Copiii de la școală și de la after sunt toți fiul meu, așa că…îți poți imagina că m-aș lupta pentru ei cu dinții.
Ce au în comun matematica și dezvoltarea personală? 🙂
Viața. Matematica este viață, iar dezvoltarea personală este viața vieții. Aș adăuga aici dezvoltarea emoțională musai. Matematica este frumoasă și utilă în viața de zi cu zi, capul de pe umeri nu ți-l poate lua nimeni și nici nu ți-l poate cumpăra. Pentru dezvoltarea personală a elevilor mei, matematica este ingredientul care completează ființa lor, iar dezvoltarea personală pe care o împletesc printre noțiunile transmise la școală le va asigura acestora un viitor în care vor sta drepți și nu își vor vinde capul.
Ce sfat ai pentru părinții care îsi doresc mai degrabă o abordare holistică a educației pentru copil? Cum pot aborda cadrele didactice fără să creeze stări conflictuale?
Educația contemporană poate fi abordată numai holistic. Cognitivul vine peste emoționalul și comportamentalul a căror fundație a fost turnată acasă, cu părinții.
Dacă părinții nu știu sau nu acceptă această realitate științifică vor găsi dificilă colaborarea cu doamna învățătoare. Sunt multe cărți interesante și de ajutor pentru părinții care doresc să înțeleagă mecanismul. Eu și colegele mele putem fi abordate de pe poziție de colaborare, respect și încredere în ceea ce facem.
Din păcate societatea noastră și-a pierdut respectul pentru oamenii care educă viitorul țării. Poate recuperam.
Povestește-mi un pic despre Saga Kid – Școala Alternativă de Gandire – cui se adresează (aici dacă poți să descrii activitatile si cum ne putem inscrie)?
Școala Alternativă de Gândire Aplicată are la bază un program complex de afterschool care a acceptat îmbunățățiri și modificări pe parcursul celor 4 ani de la înființare. În prezent echipa pe care am reușit să o formez alături de Cristina Milicescu, careia îi mulțumesc, este cea mai de preț componentă. Desigur, copiii și părinții sunt cei care ne investesc cu încrederea lor și ne permit să fim atât de buni.
SAGA înseamnă joacă liberă, rutină, stabilitate, înțelegere, colaborare, gândire aplicată, dezoltare personală și emoțională, manufacturare, prietenie, familie. Se adresează copiilor din ciclul primar, elevii din clasa pregătitoare și nu numai pot dormi la prânz, toți copiii își pot construi propriul program și se responsabilizează pentru ceea ce aleg să facă într-o zi. Anul acesta este anul construcțiilor emoționale și fizice cu piese LEGO și nu numai. Călătorim prin lumea întreagă pentru a identifica clădiri deștepte din punct de vedere funcțional și estetic.
SAGA Kid este locul pe care l-am creat pentru Cristian Chiru și pentru toți copiii României.
Am observat pe site-ul SAGA Kid optiunea de voluntariat, lucru care mi s-a părut excelent. Cum reacționează copiii la ideea de voluntariat?
Copiilor le plac voluntarii care ne vizitează, însă ideea de voluntariat anul acesta a suferit mici modificări, fără să excludă ideea inițială. Anul acesta la SAGA vom demara proiectul de voluntariat obligatoriu, SAGA Volunteer, în care sunt vizați părinții. Îi vom invita alături de noi pentru a ne sprijini în încercarea de a influența și modifica comportamentele copiilor SAGA, comportamente pe care și dânșii le observă si pe care le doresc schimbate. Din fericire copiii nu sunt ușor de “reparat”, așa că…ne vom uni forțele! Zilele următoare vom trimite informarea părinților și sunt convinsă că vor îmbrățișa ideea noastră și vom colabora foarte bine, iar rezultatele vor fi spectaculoase, ca și până acum.
Dacă ar fi să descrii într-un cuvânt generația copiilor noștri, care ar fi acela?
Vindecători.

Comentarios