top of page

Ce sport alegi pentru copilul tau în functie de vârsta?

Actualizată în: 5 oct. 2020

Sportul este si va fi intotdeauna o activitatea grozava pentru minte si trup, asa ca unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau este sa il inveti inca din primii ani de viata cat de importanta, dar si cat de distractiva este miscarea.

Partea buna este ca veti avea de ales dintr-o multime de variante. Daca nu ii place un anumit sport, se poate orienta oricand catre altceva.

Un sport mai accesibil sau, dimpotriva, unul intens, care sa ii ofere provocarile pe care si le doreste.

La inceput insa, ii poti alege unul potrivit varstei sale. In randurile ce urmeaza discutam despre sporturile pe care le poate face un copil si despre avantajele pe care le are fiecare.

Inotul

Probabil ai vazut deja bebelusi care, la doar cateva luni, invata sa inoate in bazin.

Lectiile de inot incepute devreme au nenumarate avantaje: dezvoltarea fizica si cognitiva a copilului, echilibrul si coordonarea in spatiu, cresterea increderii fortele proprii si usurinta relationarii cu persoanele necunoscute.

In plus, nu se va teme de apa mai tarziu si se va distra pe cinste la piscina sau la mare. Iar daca vei intra si tu in bazin cu cel mic, legatura dintre voi va deveni din ce in ce mai stransa pe masura ce va veti testa limitele in alt mediu decat cel obisnuit.


Gimnastica

Nu sunt foarte multe sporturi pe care copilul le poate face pana pe la cinci ani si asta pentru ca, in aceasta etapa, atentia lui e distrasa foarte usor, mobilitatea si echilibrul sunt in curs de dezvoltare, asa ca-i va fi destul de greu sa se concentreze pe un singur sport.

In schimb, un program usor de gimnastica poate fi inceput si pe la doi, trei ani. Este perioada in care copilul alearga, sare, face tumbe  – iar gimnastica le integreaza toate acestea si il ajuta sa isi dezvolte capacitatile fizice.

Nu trebuie sa fie un antrenament de Olimpiada, in niciun caz, dar poate fi un bun punct de pornire pentru o viata activa.


Fotbal/Tenis/Volei/Baschet/Arte martiale

Dupa varsta de cinci ani, copiilor le este mult mai usor sa se concentreze si sa asculte instructiunile, asta pe langa faptul ca aptitudinile lor fizice sunt mai dezvoltate.

Este perioada perfecta pentru sporturile de echipa, de pe urma carora invata despre competitie, sustinere si incredere, sau alte sporturi ce necesita indrumare din partea unui instructor.

Totodata, este perioada experimentelor, in care testeaza mai multe sporturi si isi da seama de care se simte mai atras.


Sah

Da, nu este o activitate fizica propriu-zisa, dar este un sport al mintii care il poate ajuta enorm pe copil. Sunt studii care au demonstrat impactul pozitiv pe care il are sahul asupra unui copil: o minte agera, o capacitate mai buna de a gasi rapid solutii, abordari creative pentru diferite probleme.

Varsta de sapte, opt ani este ideala pentru invatarea tainelor sahului, dar bineinteles ca jocul poate incepe mai devreme, mai ales daca cel mic este interesat de el.


Competitia - Dupa zece ani, copilul intelege mai bine ce inseamna responsabilitatea, spiritul de echipa, strategia de joc, asa ca este pregatit pentru competitii, fie ca sunt meciuri de fotbal, de tenis, campionate de karate sau curse de inot.


Nu uita insa ca este la varsta la care testeaza lucruri: luna aceasta poate fi interesat de tenis, dar peste trei luni s-ar putea sa iti spuna ca vrea la fotbal.

Monitorizeaza-i interesul pentru o anumita activitate si sustine-l de fiecare data pentru a progresa.


Foto: www.pixabay.com

Comentarios


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page