top of page

Ce fel de lux alegem în viața noastră?

Luxul este unul din multele cuvinte care poate primi o definiție diferită de la persoană la persoană. Pentru că in funcție de momentul vieții și în funcție de simțul valorilor, luxul poate căpăta dimensiuni sau forme distincte.

În cele mai multe cazuri, acesta este asociat cu lucruri materiale, extravagante, strălucitoare și în alte câteva cazuri cu libertatea, respirația sau liniștea.

Ironia face ca de cele mai multe ori in viață, când ai mult timp liber cu care să te joci ce ți-ar dori sufletul, nu ai bani și când în sfârșit urci pe culmile abundenței, nu mai ai răgazul necesar să-ți satisfaci plăcerile inimii.

Și totuși ce înseamnă lux pentru tine? Sau mai bine: ce înseamnă lux pentru tine acum?

La 20 de ani, lux pentru mine însemna cam tot ce nu puteam avea: o mașina scumpă, o geantă din reclamele revistei Elle sau o vacanță într-un hotel de 5 stele. Cea din urmă nu era chiar de nerealizat, întrucât lucram într-o agenție de turism care ne facilita acest lucru.

Așadar mă atragea orice blinc blinc și așa cum spunea Oscar Wilde mă încânta mai mult prețul fiecărui obiect, deși nu cunoșteam valoarea niciunuia.

Oamenii de azi cunosc prețul oricărui obiect și nu cunosc valoarea niciunuia – Oscar Wilde, Aforisme

La diferență de numai 5 ani am devenit părinți. Motiv pentru care luxul a căpătat o altă conotație si valoare, aprecierea momentului (liber – de cele mai multe ori 🙂 ) ocupă un loc fruntaș în rândul acțiunilor de zi cu zi.

Poate că unul din atributele luxului este dificultatea în a avea/ percepe/ ințelege ceva, caz în care timpul liber si de calitate devine un lux pentru orice părinte. Timpul cu sine, timpul cu perechea sau chiar timpul cu cei mici.

Cei mai mulți dintre noi, fie că ne place sau nu, suntem părinți de weekend și cel puțin în cazul meu, vinovăția apare când mă aștept mai puțin. Timpul cu copiii, de calitate și cât mai conectați devine astfel un lux pentru noi.

Pe de altă parte, luxul poate fi arta de a cheltui inteligent. Nu toate lucrurile scumpe, mai ales în zilele marketingului excesiv (care ne convinge că avem nevoi inexistente), denotă calitatea produselor. Astăzi cumpărăm de cele mai multe ori pentru a ne satisface numai nevoia de “instant”, ori farmecul îl găsești în așteptare, în dorință și în personalizare.

Suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine – este o vorbă excelentă care de fiecare dată când încerci contrariul, ți se demonstrează că e adevărat.

Cred că lux este să ai tabieturi. Să ții la obiceiuri, gesturi, clipe doar pentru tine. Să nu te complici cu lucruri sau gânduri inutile. Să ții la simplitate. Să fii discret, să vorbești domol și să te porți distins.

Din păcate, astăzi un lux sunt relațiile interumane sănătoase din punct de vedere moral și emoțional.

Luxul nu trebuie sa fie opusul sărăciei, ci al vulgarității – Coco Chanel

Cum de altfel este un lux în ziua de astăzi să fii tu însuți. Să poți să-ți permiți să fii autentic, fără poleială, fără limbaj împrumutat și gesturi complicate.

Și dacă iți place să citești despre lucuri fine, despre obiceiuri și comportamente rafinate, din cele mai frumoase cărți pe care le-am citit și pe care v-o recomand este “Arta rafinametului” – Dominique Loreau.

Contact

Comments


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page