Cancerul de col uterin poate fi prevenit – Sănătate ca la carte
- 29 ian. 2018
- 2 min de citit
Săptămâna trecută am participat la un eveniment cu ocazia lansării platformei de comunicare Sănătate ca la carte al Medicover, acțiune menită să atragă atenția asupra importanței prevenției in domeniul medical.
Aici s-a vorbit despre cancerul de col uterin.
România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin, întrucât anual peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar mortalitatea din această cauză este de patru ori peste media europeană, a conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Am văzut niște cifre îngrozitoare în condițiile în care acest tip de cancer se poate preveni.
Printre factorii de risc amintiți de dr. Silviu Iștoc – medic primar obsetrică-ginecologie ar fi corelarea cu activitatea sexuală (nr. de parteneri), debutul precoce al vieții sexuale, infecții pe cale de transmitere sexuală, fumatul sau chiar dieta alimentară (alimentația săracă în legume și fructe).
Ce e de făcut?PREVENȚIA!
S-a pomenit vaccinul îndreptat împotriva genotipurilor 16, 18, 6, 11.
Conform celor spuse de dl. dr. combate tulpinile considerate responsabile de 75% din cazurile de cancer cervical, respectiv 90% din cazurile de condilomatoză perineală.
Acesta este vaccinul mult disputat în online și nu numai, despre care eu personal nu știu ce să spun, doar că după părerea mea nu are testul timpului.
Testul Babeș-Papanicolaou – cel mai simplu și la îndemâna oricui de făcut. Este în continuare principala metodă și cea mai utilă de screening în cancerul de col uterin.
Durează fix 2 minute și presupune prelevarea cu ajutorul unei perii a celulelor de la suprafața colului uterin. În urma rezultatelor, ca metode complementare de diagnostic sunt colposcopia, genotiparea HPV, Imunocitochimia, electrorezecția cu examen anatomo-patologic.
Foarte important de reținut, imunocitochimia este cea mai utilă investigație pentru situațiile în care trebuie stabilit un plan individual de intervenție sau de menținere a supravegherii.
Sunt detalii delicate ce trebuiesc discutate cu medicul după rezultatele investigațiilor.
Screening-ul pentru cancerul de col uterin poate preveni 4 din 5 cazuri de cancer de col uterin, dar un astfel de beneficiu se poate obţine numai prin programe organizate de screening populaţional.
Trăim din păcate într-o tară în care mergi sănătos la analize și pleci cu diagnostic nesănătos, dar chiar și în aceste condiții trebuie să prevenim.
Este muncă dublă din partea noastră să căutăm locul potrivit în care să facem investigațiile anuale, însă numai asta trebuie pus sub semnul întrebării. Unde? și nu Dacă?
“Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. (…) Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar – Carmen Ungurean, de la Institutul National de Sanatate Publica (INSP).
Mergeți și faceți Testul Babeș- Papanicolaou!

Comments