Anca Dumitrescu, despre cum jonglează între breaking news-uri și copil
- Claudia Stirbei
- 10 nov. 2017
- 5 min de citit
Pe Anca Dumitrescu o știți de la TV. Prezintă Digimatinalul de la Digi24. La 7 fix, negreșit, o găsești la pupitrul știrilor. Se trezește înainte de răsăritul soarelui. Este mereu cu zâmbetul pe buze și plină de energie. Dar, cei mai mulți dintre voi nu știți că este și mamă.

Despre tine – Povestește-mi cu ce te ocupi acum și în ce moment al profesiei ai aflat că vei fi promovată în funcția de mamă?
De 6 ani cresc împreună cu colegii mei Digimatinalul de la Digi24. În urmă cu aproape 3 ani am primit vestea că urmează să îmi țin în brațe și propriul copil. Mi-am dorit foarte tare acest lucru și m-am bucurat enorm la gândul că numai 9 luni mă mai despart de acel moment. Am prezentat matinalul până pe 3 august 2015. Pe 13 august l-am născut pe Matei cu care am stat 8 luni acasă. Am revenit la Digimatinal și cred că programul pe care îl am cu emisiunea mă ajută să am suficient timp pentru el și pentru mine, asta dacă nu iau în considerare puținele ore de somn de care mă mai bucur.
Asemănări si deosebiri. În ce măsură este diferită managerierea unui breaking news cu managerierea copilului? Care te provoacă mai tare?
E imposibil să faci o comparație între cele două, e ca și cum ai încerca să găsești asemănări între mental și emoție. Un breaking news te consumă din punct de vedere psihic, dar este o doză de neimaginat de adrenalină. În ceea ce privește copilul, provocările sunt imense, în primul rând pentru că trebuie să înveți să lucrezi cu tine pentru a putea să o faci și cu el. Viața de mămică presupune să ajungi în punctul în care să te cunoști foarte bine, să înveți să îți stăpânești emoțiile, să reușești să îți păstrezi cumpătul, să știi cum să îi explici situații care par insignifiante pe moment dar care își pun amprenta asupra lui pe termen lung. Aici e problema de fapt: o greșeală legată de un breaking news are efecte imediate sau pe termen scurt, dar un pas greșit făcut cu cel mic cel mai probabil are consecințe pe termen lung.
Follow-up. Cum credeai că vei fi ca părinte și cum este rolul acesta în realitate? Sunt lucruri pe care erai sigură că le vei face sau că nu le vei face?
Credeam că va fi foarte greu și exact cu acest gând am intrat în povestea asta, poate și de aceea nu mi s-a părut atât de complicat. Cred că sunt un părinte echilibrat, dar am mare noroc de un copil cuminte care nu ne-a făcut probleme și care ne-a și lăsat să dormim nopțile:)). Nu o să pozez într-o super woman pentru că am și eu momente în care clachez, dar de cele mai multe ori reușesc să îl liniștesc atunci când are nevoie de asta. M-am înșelat însă în ceea ce privește perioada în care va fi cel mai greu: am crezut că primele luni vor fi cele care ne vor pune probleme, însă în cazul nostru nu a fost deloc așa.
Experiențe cu bonele. Una din cele mai mari provocări ale părinților este găsirea ajutorului potrivit pentru copii? Cine v-a ajutat și dacă ați avut bonă, cum ați găsit-o?
În primele luni ne-am ocupat exclusiv noi de copil. Am primit ajutor de la părinții mei care sunt și acum cei care mă salvează de fiecare dată când vrem să ieșim în oraș sau să plecăm în vacanțe. Stau foarte aproape de noi, ceea ce e un alt avantaj pentru noi și pentru Matei care va avea întotdeauna buncii alături.
Pentru timpul zilei avem o doamnă minunantă care stă cu Matei. Mi se pare destul de impersonal să folosesc cuvantul “bonă”. Iaia, cum îi spune Matei, face deja parte din familia noastră. A fost greu să o găsim, am trecut prin multe întâlniri și interviuri ratate. Cineva acolo Sus ne iubește și ne-a trimis-o când chiar nu mai știam unde să căutăm. Am găsit-o în urma unui anunț postat pe internet și a fost singurul anunț la care am sunat deși nu avea nici poză și nici foarte multe detalii. Așa a fost să fie, îmi este foarte clar acest lucru!

Documentare. Citești bloguri sau cărți de parenting?
Am citit și bloguri și cărți în sarcină și în primele luni de viață ale lui Matei. Acum fac parte dintr-un grup online de mămici și tătici și acolo învățăm împreună din experiențele fiecăruia. În unele cazuri, mă bazez și pe intuție.
Educație. Stat sau privat și de ce?
Grădinița îmi doresc să fie una privată din câteva motive: vreau să aibă sistem de supraveghere video, să fie copii puțini în grupă și să aibă un meniu cât mai apropiat de cel pe care îl are acasă. În mod sigur vreau să urmeze școala în sistemul de stat. Mi se pare dificil să te readaptezi pentru ciclul gimnazial sau pentru liceu în sistemul de stat după ce ai făcut câțiva ani de școală la privat. Cred în sistemul de învățământ de la noi, atâta timp cât și noi părinții știm ce să le cerem copiilor noștri. Este foarte important să stabilim prioritățile împreună cu copilul și să îi cunoaștem pasiunile și abilitățile. Niciun copil nu va putea face performanță în toate domeniille și este o greșeală să îi cerem acest lucru. Cred că este esențial să poată tria informațiile de care va avea nevoie de cele peste care poate trece cu lejeritate, e important să aibă cultură generală.
Una peste alta, trebuie ca un copil să aibă încredere în el și în ce poate realiza, să fie educat, lucruri pe care nu le dobândește decât în familie, indiferent de sistemul de învățământ din care face parte.
Vacanță cu copilul sau fără?
Și cu copil și fără copil. Recunosc că sunt mult mai liniștită atunci când plec cu copilul în vacanță, deși acasă se pot ocupa de el oameni în care am cea mai mare încredere. Este nevoie însă și de câteva zile de respiro, fără copil, așa că o vacanță pe an fără el e recomandată.
Time management. Cum reușești (dacă reușești) să te organizezi astfel încât să te ții de activitățile tale – sport, pasiuni, momente zen?
Reușesc și îmi iese mai bine decât în perioada în care nu eram mămică și pereceam foarte mult timp făcând “nimic”. Acum nu mai pierd timpul cu nimicuri, nu mă mai enervez pentru lucrurile care poate că mă iritau înainte, nu îmi mai bat joc de ore, de clipe, de momente. Acum am timp de mult mai multe lucruri, care îl implică sau nu pe el, acum sunt mult mai organizată. Recunosc că mi-ar plăcea să mai existe momente în care să nu fac nimic, ca înainte, dar acum nu mai am timp:)
Ce faci pentru sufletul tău?
Fie beau câte o cafea într-un loc frumos în care de cele mai multe ori nu este nimeni pentru că mă duc imediat după emisiune., fie merg la masaj. De asemenea, mă relaxează să mă plimb cu mașina prin oraș prin locuri prin care nu am fost niciodată. Tot pentru sufletul meu, mă uit la un film sau fac fotografii.
Dacă ar fi să descrii viața ta într-un cuvânt care ar fi acela?
Binecuvantată.
Care este super puterea ta?
Par odihnita chiar și atunci când nu am prins decat câteva ore de somn.
Spune-mi un lucru pe care foarte puține persoane îl cunosc despre tine.
Îmi este foarte frică de doctori.

Comments