Află 9 moduri de a sărbători Ziua Mamei în toată lumea
- Claudia Stirbei
- 6 mar. 2018
- 2 min de citit
Valentines Day a trecut, Mărțișorul a trecut și el. Deci, ce urmează de sărbătorit? Ziua Mamei. 8 martie. Încercuiește repede data în calendar.
Mamele sunt celebrate în lumea întreagă. Nu am inventat noi această tradiție. Noi sărbătorim pe 8 martie, americanii în a doua duminică din mai, francezii în ultima duminică din mai.
Dar nu toate popoarele sărbătoresc ziua mamei primăvara. Rușii petrec în ultima duminică din noiembrie, iar cei din Indonezia pe 22 decembrie.
În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 Martie ca Ziua Internațională a Femeii.
Noi le scriem felicitări mamelor, le cumpărăm flori, prăjituri și cadouri. Alte țări oare cum petrec?

Sursa foto: Pinterest
Franța
În Franța, de exemplu, fiecare mamă primește un tort decorat cu flori delicioase din marțipan. Și, evident, un parfum. Doar e țara tuturor miresmelor.
Japonia
Copiii japonezi le dăruiesc mamelor garoafe roșii și le prepară mâncăruri tradiționale. Tamagoyaki sau supa miso.

Sursa foto: Pinterest
Mexic
Mexicanii sunt și ei foarte atașați de mamele lor. Cu o seară înainte de ziua mamei se duc la casa părintească. Iar în dimineața de 10 Mai se mănâncă tamales și atole. Bisericile pregătesc și ele o masă special pentru această sărbătoare. Trupele de mariachi sunt și ele foarte căutate în acea zi. Iar la multe geamuri se aud serenade cu versurile din Las Mananitas.

Sursa foto: Pinterest
Canada
Canadienii sărbătoresc ziua mamei în a doua duminică din mai. Atunci, cei mici le pregătesc mamelor tot felul de obiecte lucrate manual. Broșe, bomboane sau bijuterii. Din nicio casă nu lipsește broșa în formă de garoafă.
Suedia
Suedezii își sărbătoresc mamele la sfârșit de mai. Cei mici vând și dăruiesc flori mici de plastic. Toate încasările merg la femeile mai puțin norocoase. Cu banii strânși, femeile și copiii merg în excursii de o zi.

Sursa foto: Pinterest
Taiwan
În Taiwan, ziua mamei coincide cu ziua lui Buddha. E considerată o zi sfântă. Au loc nenumărate festivaluri și carnavaluri religioase.
Etiopia
În Etiopia, sărbătoarea ține trei zile. Acolo, ziua mamei se mai numește și Antrosht. La sfârșit de toamnă, familia se adună în jurul unei mese și petrec. Femeile se ung cu unt, iar bărbații cântă.
Egipt
Egiptul a fost prima țară arabică ce a sărbătorit ziua mamei. Se întâmpla în 1956. De atunci, în fiecare an, pe 21 martie, mamelor din Egipt li se aduc daruri și flori.

Sursa foto: Pinterest
Panama
În Panama, ziua mamei poartă și numele de ziua concepției. În acea zi, mamele sunt colindate de copii ce cântă tot felul de melodii drăgăstoase. Iar bărbații pregătesc mese îmbelșugate pentru partenerele lor.
Este evident că fiecare popor sărbătorește în felul său. Însă, emoția și iubirea aduc laolaltă familiile oriunde pe glob. Trebuie să ne prețuim mamele. Ne dedică tot timpul lor încă din ziua în care ne naștem. Sunt alături de noi la tot pasul și ne încurajează fiecare decizie.

Comments