top of page

Activitati de învatare: cele mai simple lucruri pe care le poate învata bebelusul tau

Actualizată în: 5 oct. 2020

activitati de invatare

Da, stim: toti parintii isi doresc ca bebelusul lor sa fie urmatorul Einstein.

Si uneori se concentreaza atat de mult pe treaba asta, incat ii impun copilului un program riguros inca din primii ani de viata.


Sigur ca este important ca cel mic sa invete lucruri noi, mai ales ca apare si curiozitatea specific varstei, insa nu trebuie sa uiti ca este inca un copil care trebuie sa se joace, sa se distreze, sa descopere lumea treptat, in propriul sau ritm. Nu toti copiii incep sa vorbeasca in acelasi timp si este in regula. Nu toti fac primii pasi la o anumita varsta. Pana la urma, nici noi, adultii, nu suntem perfect sincronizati de fiecare data.


Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru cel mic este sa il ajuti sa exploreze tot ce exista in jurul lui si sa ii sustii pasiunile, fie ca este vorba despre dans, pictura sau… fizica cuantica.

In randurile ce urmeaza, facem o trecere in revista a celor mai simple lucruri pe care le poate invata copilul tau in functie de varsta. Asta ca sa ai de la bun inceput cateva puncte de reper.


In primele sase luni

Primele luni vor fi concentrate asupra dezvoltarii functiilor motorii si asupra stabilirii unor conexiuni emotionale. Primele miscari vor fi, evident, cele din patut: il poti stimula sa se deplaseze aratandu-i o jucarie colorata sau o zornaitoare pe care el va incerca sa o atinga.

Rostogolirile, statul pe burtica, ridicarea capului sunt primii pasi. Pasi mici, e drept, dar asa isi dezvolta mobilitatea.


In scurt timp, acesta va prinde curaj, va sta in sezut singur si chiar va incepe sa mearga de-a busilea.


Ascunderea lucrurilor functioneaza foarte bine, pentru ca cei mici adora sa descopere noutati. Strecoara-i o jucarie sub o patura si lasa-l pe el sa o scoata – de ajutor este sa si numesti jucaria sau obiectul ascuns, ca el sa il recunoasca apoi intr-un alt context.


La fel de bine functioneaza si explicarea unor lucruri sau actiuni, urmata de o demonstratie. Cum ar fi ca daca apesi un buton o jucarie incepe sa cante. Este o perioada in care sunt foarte atenti, asa ca vor incepe sa faca rapid asocieri de sunete, culori, texturi.


Ajuta foarte mult sa ii spui povesti si sa ii canti, pentru ca, desi nu poate vorbi, se poate obisnui cu vocile, cu niste cuvinte si ii este stimulata capacitatea de ascultare. De asemenea, util ar fi sa mergi cu el in oglinda si sa ii spui numele lui, ca sa inceapa sa devina constient de propria persoana.


Dupa sase luni


Capacitatile motrice sunt tot mai dezvoltate, asa ca nu poti face altceva decat sa-i incurajezi progresul. Asaza-te la o mica distanta de el si incurajeaza-l sa vina spre tine, tarandu-se sau de-a busilea, ca sa inteleaga mai bine importanta deplasarii din punctul A in punctul B.


Explica-i partile corpului, ca sa iti poata indica in cazul in care il doare ceva sau s-a lovit undeva. Intreaba-l apoi unde este nasul, unde sunt manutele, unde sunt piciorusele si tot asa, ca el sa ti le poata arata. Fa acelasi lucru si cu obiectele din casa.


Ofera-i experiente senzoriale.


Pune-i intr-o tavita cateva cuburi de gheata ca sa perceapa ideea de rece si apoi lasa-l sa atinga biberonul cu lapte cald, de exemplu.


Foarte utile sunt si cartile 3D sau cartile cu imagini colorate, pentru ca-l ajuta sa descopere noutati (animale, de exemplu), culori, forme geometrice. Apoi, poate face conexiuni de baza. Roaga-l sa-ti arate un obiect cu forma de cerc sau ceva albastru.


Arata-i cum sa construiasca. Foloseste cuburi din material textile sau pur si simplu niste pernute si fa-i o demonstratie, punandu-le unele peste altele. In scurt timp se va pune si el pe treaba.


Nu in ultimul rand, ajuta-l sa faca primii pasi. In cele mai multe cazuri, pe la 10-12 luni incepe aceasta aventura, dar nu este o regula general valabila. La inceput, o sa aiba nevoie de sustinerea ta totala, insa, in timp, va merge tinandu-te de o mana sau chiar singur. Iar atunci, problema va fi… sa poti sa-l mai opresti.



Comentarios


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page