5 pasi simpli pentru a te mentine activa si conectata dupa nastere
- Claudia Stirbei
- 1 oct. 2018
- 4 min de citit
Actualizată în: 5 oct. 2020

Nasterea unui copil este un lucru special, mai ales daca te gandesti ca petreci noua luni pentru a „creste” o noua persoana.
Dar partea cu adevarat complicata incepe abia dupa ce ajungi acasa de la spital si iti dai seama ca totul s-a schimbat, iar cel mic a devenit acum centrul universului tau.
Programul tau nu mai este acelasi, pentru ca este acolo o persoana care depinde aproape tot timpul de tine. Insa aceasta experienta nu trebuie sa se transforme intr-un lung sir de compromisuri, temeri si frustrari.
Esti mama, dar esti si femeie. Si trebuie sa ai grija de tine inainte de orice altceva, pentru ca… happy mom, happy baby!
Lasa-ti corpul sa se refaca.
Stim ca printre primele ganduri ale unei proaspete mamici se numara si eliminarea (cat mai) rapida a kilogramelor acumulate in sarcina. Si da, sportul este important mai ales in aceasta perioada, insa acorda-ti fara sa te simti vinovata macar zece zile.
Zece zile in care pur si simplu sa stai in pat cu bebelusul, sa stabilesti o conexiune cu el, sa nu depui eforturi inutile, sa te hranesti, sa te odihnesti.
Corpul tau tocmai a trecut printr-o experienta solicitanta, lasa-i timp sa isi revina, iar apoi este in regula sa cresti gradual ritmul.
Citeste, discuta, iesi in oras!
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face o mama in primul an de viata al bebelusui, cand totul pare sa fie un haos, este sa ramana conectata. Ai devenit mamica, dar nu iti imagina ca trebuie sa te izolezi de tot si sa stai doar in casa.
Citeste cat mai mult, ia la rand toate acele romane pe care ai vrut mereu sa le citesti, dar nu ai avut timp de ele. Cand doarme bebelusul, bucura-te de cateva pagini – lectura iti mentine creierul activ si te relaxeaza.
Tine pasul cu stirile (foloseste Get Pocket pentru a-ti salva articole interesante si pentru a vedea ce e trending in lume), asculta podcasturi, sunt o multime de variante pentru a-ti extinde orizontul.
Si da, interactiunea sociala e foarte importanta in aceasta perioada. Cand iesi cu bebelusul la plimbare, cheama-ti si o prietena sa va insoteasca sau opreste-te cu ea la un suc. Daca ai cu cine sa-l lasi pe cel mic macar doua ore, scoate-ti sotul sau iubitul in oras, ca sa petreceti timp impreuna in afara casei. Da, schimbarile sunt inevitabile dupa nastere, dar oricand poti gasi portite sau solutii pentru a te bucura si de timp cu tine si cu cei dragi, facand activitatile care iti fac placere.
Hidrateaza-te corespunzator.
Este foarte usor sa uiti de acest mic detaliu esential atunci cand ai grija de un nou-nascut, dar corpul tau chiar are nevoie de multa apa pentru a se vindeca dupa nastere.
Daca alaptezi, corpul tau va avea un si mai mare deficit de lichide, asa ca asigura-te ca bei o cantitate suficienta de apa imediat dupa ce iti hranesti bebelusul.
Invata ceva nou.
Daca lucrezi de acasa si proiectele te asteapta, nu trebuie decat sa iti stabilesti o rutina de lucru echilibrata – pentru ca scopul nu este sa te epuizezi de tot lucrand si avand grija de bebe in acelasi timp. Insa daca iti doresti sa iti folosesti timpul liber din concediul maternal facand si ceva productiv, iti poti cauta un hobby care sa te mentina activa si concentrata.
Sunt foarte multe mame care simt ca se plafoneaza in aceasta etapa si isi fac tot felul de probleme privind reintoarcerea la job.
Incearca sa privesti partea plina a paharului. Foloseste timpul pe care il ai acum pentru a invata ceva util pentru tine si cariera ta sau pentru a-ti perfectiona niste skill-uri.
Gasesti cursuri online gratuite sau la preturi foarte bune pe Udemy si Skillshare. Paleta este una variata: de la marketing la fotografie. Sau te poti amuza cu niste lectii de chineza sau italiana pe Duolingo.
Te pasioneaza caligrafia?
Poti dezvolta o linie intreaga de produse pornind de la scrisul de mana, mai ales ca toti oamenii cauta acum sa se intoarca la origini, la identitatea lor din trecut. Iti place sa desenezi sau sa pictezi?
Poate ti-ar placea un curs de grafica.
Te pricepi la cusut si te descurci cu materialele si texturile?
Cum ar fi sa incepi sa creezi cateva lucrusoare?
Lucreaza pas cu pas la silueta pe care ti-o doresti.
Dupa cum spuneam si mai sus, nu este cazul sa te epuizezi si sa te apuci sa ridici greutati sau sa dai ture de stadion din prima luna. In plus, tine cont si de faptul ca un copil e foarte solicitant din punct de vedere fizic: cand e bebelus, trebuie sa-l ridici si sa-l plimbi peste tot, dupa ce incepe sa mearga, incepi sa alergi intruna dupa el.
Altfel spus, primul antrenament incepe chiar cu bebelusul tau. In primele saptamani de la nastere, ajuta plimbarile, stretching-ul si exercitiile usoare la saltea, facute in fata televizorului (cat timp urmaresti un serial pe Netflix).
Dupa doua luni si dupa o examinare atenta la medic, poti trece la alergare usoara sau poti relua clasele de aerobic, asta, desigur, daca nu exista contraindicatii.
Comments