4 (ne)reguli despre inceputul gradinitei/scolii
- Claudia Stirbei
- 10 sept. 2016
- 4 min de citit
Saptamana trecuta am fost rugata de cei de la Play Doh sa raspund la cateva intrebari legate de prima zi de gradi si reguli sau tips & trics pentru parinti pentru a le fie mai usor copiilor in noua etapa. Cum regula mea este ca nu exista reguli, am incercat sa raspund punctual din pura experienta personala (vezi aici www.totuldespremame.ro – Ghidul back to gradi).
Cu toate acestea simt nevoia de dezvolt un pic subiectul, pentru ca sunt sigura ca din 12.09 se va impanzi netul de solutii salvatoare. Unele pot fi chiar minunate, dar numai daca se potrivesc copilului vostru.
Este normal sa treci prin toate starile cand faci saltul la o noua etapa din viata copilului si implicit din viata noastra. Cu toate librariile pline de carti si cu tot parenting-ul si toti expertii, inca nu s-a scris cartea aceea despre tine, viata ta, copilul tau si cu solutii la cocktailurile voastre de sentimente ca sa poti aplica intocmai o reteta salvatoare.
In schimb, stiu cu siguranta ca undeva printr-o astfel de carte sau poate chiar un blog exista poate o idee care te va ajuta sa gasesti (tot TU) o formula corecta si de aceea e bine sa cauti mult 🙂 .
Nu imi doresc sa-ti spun ce sa faci ca sa nu planga cel mic in prima zi de gradi/scoala pentru ca nu stiu lucrul asta … nimeni nu stie in afara de tine, insa pot sa-ti spun de ce e bine sa asculti doar de voi si poate asa veti gasi echilibrul.
La naiba cu recomandarile! Multa vreme am crezut ca e bine sa intreb in stanga si in dreapta despre gradi si despre scoala – sa iau recomandari, ca nah “asa trebuie”. “E foarte bine acolo” /” Scoala asta e foarte buna”/ “La gradinita aceasta o sa stai linistita”/ “Scoala nu e ceea ce trebuie” / “Naspa, noi am renuntat aici”. Binenteles ca am intrebat oameni cu principii si stil de viata asemanator cu al nostru, gandindu-ma ca ne pregatim corespunzator, pana in momentul cand mi-am dat seama ca nu pun intrebarea corect. Corect era sa aflu de ce au parerea pe care o au si abia atunci urma sa-mi dau seama daca ceea ce isi doresc ei pentru copiii lor este similar cu ceea ce ne dorim noi. Si asa am aflat ca “E foarte bine acolo”– pentru ca parintii pot ajunge si la 7 seara sa-l ia de la gradi, ” Scoala este foarte buna”– pentru ca atata vreme cat cotizau, nu-i deranja educatoarea cu nimic, “Scoala nu e ceea ce trebuie”– pentru ca elevii sunt lasati prea liberi, au voie sa iasa din clasa etc. Nimic din ceea ce primeam raspuns nu coincidea cu ceea ce ne doream noi pentru copil: un mediu relaxat in care sa-i faca placere sa stea, sa se simta liber si nu umilit si cu mainile la spate, niciodata nu l-am lasat mai mult de 5, deci faptul ca puteam intarzia pana la 19.00 nu ma interesa si asa mai departe. In prima faza, m-a luat panica si apoi am inceput sa-mi fac ordine in minte si sa prioritizez dorintele noastre pentru Cristian, l-am intrebat si pe el ce isi doreste si impreuna am decis care institutie se apropie de ceea ce ne dorim cu totii. Vorbesc despre baiat pentru ca asa am avut o experienta frumoasa si cu gradi si cu prima saptamana de scoala, in care m-a facut sa ma simt cea mai mandra din lume.


2. Gandeste-te ce il face copil sa reactioneze pozitiv. E clar ca nu mai tin pacalelile si minciunile stupide si nici nu isi au sensul. Copiii nostri sunt extraordinar de destepti ca sa-i mai poti pacali cu fugitul pe usa din spate. Plus ca in felul acesta isi pierd increderea in tine. Gaseste acel ceva care pe el il face sa reactioneze bine.
La noi, Cristian reactioneaza bine daca stie ce urmeaza. Nu se simte confortabil cu nicio situatie noua, este reticent la o mancare pe care nu a mai incercat-o, in schimb rutina este prietena lui. Cand stiam ca trebuie sa incepem scoala sau gradi, acesta era un subiect permanent in discutiile noastre si chiar vizitele la locul respectiv faceau parte dintr-un ritual periodic.
Cu cea mica, reteta aceasta nu functioneaza deloc. O intereseaza catusi de putin ca mergem pe la gradi sa vedem care e treaba pe acolo. Ea stie foarte clar si ce se intampla si cate poezii/ cantecele poate invata, ce distractie e cu mai multi copii si pur si simplu nu o intereseaza. Ne-a spus ca vrea sa mai stea acasa…si o ascultam 🙂 . (Plus ca nu simt nicio gradi asa pe sufletul meu si al ei inca 😛 ).
3. Incearca macar sa nu mai compari ce ai facut tu la gradi/scoala cu ce se intampla acum (cu toate ca desi totul a evoluat si scoala e cam tot unde era si acum 25 ani). Nu e despre tine, e despre copil. Priveste lucrurile din punctul lui de vedere.
4. Priveste schimbarea aceasta cu bucurie si entuziasm si cu mai putini “aoleu” 🙂 . Da, timpul trece, asa a fost mereu si mai bine sa ne bucuram de prezent decat sa ne vaitam continuu. Ei vad/aud si isi insusesc reactiile noastre.
Poate e o idee frumoasa sa fim mai optimisti si pozitivi, lucruri minunate se pot intampla.
“E responsabilitatea noastra sa cream bucurie” (M.Erickson) si felul in care interpretam si procesam experientele din viata noastra, modeleaza realitatea. Asa ca daca suntem convinsi ca este o etapa minunata din viata copilului si a noastra, vom face totul ca asa sa fie <3 .
Claudia S.

PHOTO CREDIT: DAN RENTEA. www.danr.ro
Save
Save
Save
Save
Comentários