top of page

10 lucruri pe care nu le știai despre bebeluși

Ce-i face pe bebeluși atât de iubibili?

Inocența, drăgălășenia, dependența de noi sau faptul că iubesc necondiționat?

Probabil că toate plus încă un milion de motive pe care le puteți enumera fiecare dintre voi.

Poate fi chiar felul în care ne fac să ne simțim: fericiți și uimiți de ceea ce am creat.

Cert este că bebelușii sunt simplu de adorat.

Motiv pentru care ne pregătim pentru sosirea lor în viața noastră folosind toate resursele de care dispunem, financiare și emoționale. Cu toate astea, când se întâmplă minunea, tot ai senzația că nu ai aflat totul.

În cazul în care ați omis vreo informație sau două, vă mai ajutăm noi cu 10 lucruri care probabil nu le stiați despre bebeluși.

1.Primul scaun nu are miros

Una din cele mai faimoase activități ce privesc bebelușii este schimbatul scutecelor, însă știai că primul scaun nu are miros deloc? De îndată ce copilul începe să fie hrănit cu lapte matern, bacteriile încep să colonizeze intestinele și gata. După numai o zi, începi să simți la propriu mirosul de bebeluș. Dar pentru că natura îți dă totuși răgaz să te obișnuiești cu noutatea din viața ta, lucrurile nu sunt atât de grave până la diversificare.

2.Uneori infanții nu mai respiră…destul de mult timp

Sau cel puțin așa pare. Și deși citești asta acum, pun pariu că vei sta cu oglinda deasupra năsucului mai repede decât crezi să vezi dacă se aburește când bebe doarme. Este posibil ca atunci când dorm, respirația să li se opreasca sau cel puțin așa ai senzația timp de 5 până la 10 sec. Suficient cât să intri in panică, însă trebuie să știi că repirația neregulată este normală. (Desigur, dacă observi că respiră greu sau iși schimbă culoarea feței, este o urgență medicală). Sunt și momente când din cauza plânsului poate respira mult prea repede.

 3.Amigdalele lor au muguri gustativi

Deși un copil are aproximativ același număr de senzori de gust ca și tinerii, acestea acoperă mai multe zone, inclusiv amigdalele și partea din spate a gâtului. Un nou-născut poate gusta dulce, amar și acru, dar nu sărat (până la aproximativ 5 luni). Este o chestiune de supraviețuire: laptele matern este dulce, în timp ce amar și acru poate fi dăunător. Când încep pe o masă solidă, vor avea tendința să iubească aceleași lucruri pe care le-a mâncat mama în timp ce era însărcinată sau când alăpta.

4.Plâng fără lacrimi la început…și uneori când cresc mai mari

Teoretic, bebelușii încep să plângă în jur de 2-3 săptămâni, dar lacrimile nu apar până la vârsta de o lună. Că tot vorbeam de acomodare ușoară cu ceea ce are să urmeze. Întâi adorm adversarul, după care începe distracția pe care o cheamă “colici”. Pe lângă colici, mai apar diverse motive pentru stârnirea plânsului, pe unele le veți ghici, pe altele nu le veți afla niciodată. Cert este că în jur de 45, 46 de săptâmâni, se experimentează plânsul de vârf, apogeul practic și începe să scadă ușor ușor spre 3 luni, dacă aveți noroc. (Noi nu am avut).

5.Dorm cu capul spre partea dreaptă

Se pare că numai 15% dintre nou-născuți preferă să-și mute capul spre stânga când dorm pe spate. Studiile arată că acest reflex ține până la câteva luni și poate avea o explicație pentru faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

6.Au mai multe celule ale creierului

Deși creierul unui copil va crește – mai mult decât dublarea dimensiunii în primul an de viață- are deja mai multe celule nervoase care transnmit mesaje electrice. Mulți dintre acești neuroni nu vor fi înlocuiți pe măsură ce mor, astfel încât adulții au mai puțini. Conexiunile dintre celule se maturizează pe măsură ce bebelușii cresc, ceea ce le dezvoltă creativitatea și concentrarea.

7.Băiețeii au erecții

Adesea se întâmplă chiar înainte de a face pipi. (Puteți să țineți cont de asta înainte de schimbarea scutecului!) Nu este nimic nici rușinos și nici de îngrijorat. Este posibil să observi asta chiar și în timpul ecografiei.

8.Se pot speria ei de ei

Sigur ați văzut video-ul acela cu puiul de pisică care deschide larg lăbuțele…cam așa ceva este posibil să facă și nou-născutul. Este posibil să tresară la un zgomot mai mult sau mai puțin puternic, la un miros, o lumină strălucitoare, o mișcare bruscă, chiar și la propria voce.

9.Semnele din naștere

Așa cum probabil știi deja, unele semne din naștere dispar, altele niciodată. Vei observa printre firicelele de păr sau claia de păr (după caz) deasupra cefei niște pete mici și roșii. Se mai numesc „pupici de înger”și dispar în timp.

10.Conexiuni puternice

Părinții de gemeni spun adesea că cei mici au o limbă specială pe care o folosesc numai între ei. Se pare că limbajul începe mai devreme. Un studiu a constatat că, până în a 14-a săptămână de sarcină, gemenii efectuează mișcări intenționate unul către celălalt. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru este valabil și pentru alte multipli – tripleți, cvadrupluri etc.

Contact wow mom

Comments


Post: Blog2_Post

Inscriere newsletter 

Multumesc pentru abonare!

©2022 by www.wowmom.ro®

bottom of page